مواد لازم
شیر 2 لیوان
آرد برنج 2 قاشق غذاخوری سرپر
شکر 4 قاشق غذاخوری
آب 0.5 استکان
گلاب 1 قاشق غذاخوری
کاکائو 1 قاشق مرباخوری برای تزیین
ابتدا شیر سرد را با لیوان های دسته دار که در تمامی خانه ها یافت می شود در قابلمه مورد نظر بریزید. سپس آرد برنج و آب را اضافه کنید و کاملاً هم زنید تا آرد در شیر سرد حل شود روی حرارت گذاشته و مرتباً هم زنید اگر لحظاتی هم زدن را متوقف کنید، باعث می شود آرد برنج در شیر گلوله گلوله شود. پس مرتباً به هم زنید تا کمی غلیظ شود بعد از روی حرارت کنار گذاشته و شکر و گلاب را اضافه کنید.
دوباره روی حرارت گذارید و هم زنید تا قوام لازم برای فرنی بدست آید فرنی را بایستی سریعاً در کاسه های کوچکی که از قبل آماده چیده اید، بریزید دقت داشته باشید که در هنگام سرد شدن کمی سفت تر می شود پس وقتی از روی حرارت برمی دارید نه سفت و نه شل باشد.
برای تزئین فرنی کاکائو را در چند قطره آب حل کنید تا عصاره غلیظی بدست آید و با نوک قاشق یا قطره چکان روی فرنی هایی که در کاسه ها کمی سرد شده و خود را گرفته، تزئین کنید.
فرنی با آرد برنج جزو دسرهای ایرانی میباشد
زمان آماده سازی مواد اولیه و مایحتاج آن حدودا 5 دقیقه است
و زمان پخت و انتظار آن در حدود 20 دقیقه میباشد .
فرنی با آرد برنج را می توانید در وعده صبحانه – میان وعده – دسر – سرو کنید .
توجه نمایید مقدار مواد اولیه و دستور تهیه برای 2 نفر مناسب میباشد .
فرنی از ارزش غذایی بالایی برخوردار است.
فرنی ارزش غذایی بالایی دارد و موادترکیبی آن حاوی ویتامین ب و مفید برای بدن هستند اگر به جای شکر در آن عسل بریزید تبدیل به یک معجون لاغری بی نظیر می شود. یکی از وعدههای خوراکی بسیار خوشمزه که در گذشته به عنوان یک خوراکی چاق کننده شناخته میشد بر اساس پژوهش های جدید برای تناسب اندام بسیار مفید است.
فرنی باید در حد اعتدال مصرف شود زیرا زیادهروی و یا به موقع مصرف نکردن آن میتواند زیانبار باشد. مصرف آن بعد از وعده غذایی اصلی توصیه نمی شود زیرا به خاطر کالری بالا باعث افزایش وزن و بالا رفتن تریگلیسیرید میشود.
عدس 2 پیمانه پلوپز
برنج 3 پیمانه پلوپز
پیاز دوعدد ریز شده و سرخ شده
گوشت چرخ کرده 250 گرم
کشمش به میزان لازم (یک پیمانه)
کره به مفدار لازم
برنج را شسته با مقداری نمک وآب خیس میکنیم.
عدس را هم پاک کرده وشسته و میگذاریم خوب بپزد. بعد ازاینکه عدس خوب پخت(نه اینکه له بشه) آنها را در آبکش ریخته و کناری میگذاریم.
پیاز ها را ریز خرد میکنیم و با مقداری روغن سرخ میکنیم. همینکه پیازها سبک شد. گوشت چرخ کرده را هم به پیاز اضافه میکنیم تا گوشت هم خوب تفت بخوره نه اینکه بسوزه.
بعد از خیساندن برنج که مدت آن یک تا دوساعت است یک قابلمه را آب کرده و روی شعله گاز گذاشته تا بجوش بیاد وقتی آب جوشید برنج خیس کرده را آب اضافی اش را دور ریخته و برنج را در آبجوش بریزید تا برنج خوب مغز پخت بشه.
وقتی موقع آبکش کردن برنج شد عدس پخته آب گرفته را به برنج اضافه کرده یک هم بزنید وبرنج وعدس را آبکش کنید.
مقدار 2 قاشق روغن در قابلمه ریخته نصف از آب روغن بجوش آمده را در کاسه ماست خوری ریخته برای روی برنج نصفی را هم در ته ظرف سپس برنج وعدس آبکش شده را درون قابلمه ریخته و بعد آب روغن را روی برنج ریخته ودرب ظرف رابسته تا بخار پلو بالا آمد دمکنی بگذارید و زیر برنج را کم کنید. به مدت 20 تا 30 دقیقه بعد از بخار دادن پلو میگذاریم پلو و عدس دم بکشه.
در ظرفی مقداری کره آب میکنیم کشمش های شسته شده و آب گرفته شده را درون کره کمی تفت میدهیم و میگذاریم کنار.
در صورت تمایل اگر دوست داشتید چند تا هم خرما هسته گرفته را هم بغل کشمش ها تفت داده و کنار میگذاریم.
بعد از دم کشیدن برنج اگر گوشت و پیاز سرخ شده مان سرد شده بود گرم میکنیم وقتی برنج را کشیدیم روی پلو عدس تزئین میکنیم مقداری هم پلو و زعفران حل میکنیم یک راه پلو زعفرون یک راه گوشت وپیاز و یک راه هم کشمش و خرما تزئین کنید و با سالاد کاهو یا شیرازی نوش جان کنید.
مواد لازم برای 200 نفر
برنج 25 کیلو گرم
عدس 15 کیلو گرم
کشمش 4 کیلو گرم
گوشت چرخ کرده 6 کیلو گرم
پیازسرخ شده آماده 1.5 کیلو گرم
روغن جامد 5 کیلو گرم
زعفران آماده شده به مقدار لازم
پودر زیره سیاه مقداری
روغن حیوانی مقداری (در حد 1 تا 2 قاشق غذاخوری برای کل روغن مصرفی)
عدس حتما باید ایرانی باشه وگرنه زمان پخت و دم کردن ، از هم باز میشه
1. از شب قبل برنج را خیس کنید. صبح عدس ها را شسته و خیس کنید.
2. گوشت را به تنهایی تفت دهید تا آب گوشت جمع شود. همزمان پیاز نگینی خرد شده را تفت دهید تا کمی طلایی شود. وقتی هر دو آماده شدند، با هم مخلوط کنید و سپس نمک، فلفل سیاه، دارچین، رب گوجه فرنگی و روغن اضافه کنید. ( در این مرحله اگر نمیخواهید گوشت عدس پلویتان رنگ رب داشته باشد، به جای رب، زعفران دم کرده اضافه کنید، این روش را نیز میتوانید امتحان کنید )
3. بعد از 2 الی سه ساعت که عدس ها خیس خوردند، آب عدس را عوض کرده و روی حرارت قرار دهید تا بپزد، عدس پخته را کنار بگذارید.
4. از دو روش میتوان برای مخلوط کردن برنج و عدس استفاده کرد.
روش اول :
بعد از آبکش کردن برنج، وقتی میخواهیم داخل قابلمه بریزیم تا دم بکشد، به ازای هر دو کفگیر بزرگ برنج یک کفگیر عدس روی آن بریزید و به آرامی مخلوط کنید و سپس دوباره برنج و عدس … در آخر با دمکنی روی حرارت قرار دهید تا خوب دم بکشد.
روش دوم :
وقتی برنج جوش آمد و نزدیک به آبکش کردن آن بود، عدس پخته را به برنج در حال جوش اضافه کنید تا با هم مخلوط شوند، برنج را آبکش کرده و داخل دیگ بریزید و با دمکنی روی حرارت قرار دهید تا خوب دم بکشد. ( روش دوم توصیه میشود )
5. کشمش را شسته روی یک پارچه تمیز پهن کنید تا خشک شود. سپس با روغن تفت دهید. ( اگر کشمش را قبل از خشک شدن آن و آبدار، روی حرارت بگذارید، خواه ناخواه کشمش داخل آب خود جوشیده و برای کسانی که معتقد هستند مشکل دار خواهد شد، پس فراموش نکنید که حتماً پهن کنید تا خشک شود و بعد فقط با روغن تفت دهید )
6. بعد از این که برنج دم کشید، درب دیگ را بردارید و پودر زیره را روی برنج بپاشید و چند دقیقه ای درب ظرف را بگذارید تا عطر زیره به تمام برنج برسد. روغن نباتی و روغن حیوانی را روی حرارت قرار دهید تا داغ شود ( حتماً توجه کنید تا روغن بوی سوختگی نگیرد، فقط گرم شود )
7. در آخرین مرحله این روغن را روی برنج آماده بریزید و برنج را زیر و رو کنید تا عطر خوبی بگیرد. مقداری از برنج را بردارید و زعفران را داخل آن ریخته و به آرامی طوری که برنج له نشود، زعفران را با برنج مخلوط کنید. اکنون میتوانید برنج را در ظرفها ریخته و روی آن گوشت، پیازداغ، کشمش سرخ شده بریزید.
دو لیوان عدس
روغن ۲ قاشق غذاخوری
نمک و فلفل
پیاز متوسط یک عدد برای پیاز داغ
رب گوجه فرنگی ۲ الی ۳ قاشق غذاخوری
عدس را از ۲۴ ساعت قبل خیس کنید و آب آنرا عوض کنید. با اینکار شاید مقداری از املاح بیرون ریخته شود ولی دیگر دل درد نخواهید گرفت و رنگ آنهم پس از پخت تیره نمیشود.
عدس ها را با روغن و آب ( یا آب مرغ یا گوشت اگر از قبل آماده دارید ) بپزید. پس از پخت کامل عدس ها – پیاز داغ و رب گوجه و نمک و فلفل ( و کمی در صورت تمایل ادویه گرام ماسالا یا هر نوع ادویه که می پسندید ) اضافه کنید . قوام عدسی را خیلی شل و خیلی سفت نکنید.
خوراک عدسی را با لیمو ترش یا کمی سرکه و روغن زیتون سرو کنید .( اگر مقدار بسیار کمی پودر گلپر هم روی عدسی بریزید خوشمزه و سهل الهضم میشود .)
از قدیم خوراک عدسی برای صبحانه و میان وعدهها استفاده میشده آن هم به این دلیل که غذایی بسیار مغذی است. البته بهترین عدس در ناحیه کاشان و دیزین کشت میشده اما امروز ما یکی از واردکنندههای این ماده غذایی هستیم. برای تهیه عدسی نیز نکتههایی وجود دارد که ما به ۸ مورد از آنها پرداختهایم که عبارتند از :
1. عدس بستهبندی بخرید. توجه کنید که بستهبندی آن چروک و سوراخسوراخ نباشد. در ضمن، وقتی در کاسهای از آب آن را خیس میکنید، عدسها ته ظرف باقی بمانند و به سطح آب نیایند. به علاوه از خریدن عدسهای فلهای نیز خودداری کنید زیرا امکان دیرپز بودن آنها وجود دارد.
2. برای آنکه نفاخی عدس گرفته شود آن را به مدت ۲۴ ساعت در آب خیس کنید. البته دقت کنید که این زمان بیشتر نشود زیرا در این صورت عدس بر اثر حرارت دیدن، له و پوستش جدا میشود.
3. برای سریعنر پختن عدسی ابتدا پیاز را در روغن تفت دهید و بعد از طلایی شدن، عدسها را نیز اضافه کنید و بعد از این مرحله به عدس، آب اضافه کنید. با این کار عدسها سریعتر میپزند.
اگر آب عدسیتان تمام شد، بهتر است به آن آب جوش اضافه کنید و در آن کمی عصاره مرغ یا سبزیجات نیز بریزید و اگر غذای عدسی شور شد از سیبزمینی استفاده کنید.
4. ادویه و چاشنیهای خوراک عدسی را در مراحل پایانی به آن اضافه کنید زیرا هم باعث دیرپز شدن عدس میشوند و هم عطر و بوی ادویهها از بین خواهند رفت.
5. به عنوان ادویه به عدسی زیره بزنید و اگر تمایل دارید در آن گلپر بریزید، چاشنی عدسیتان بهتر است سرکه باشد اما در صورت نزدن گلپر، چاشنی مناسب غذای عدسی آبلیموی تازه است.
6. اگر آب عدسیتان تمام شد، بهتر است به آن آب جوش اضافه کنید و در آن کمی عصاره مرغ یا سبزیجات نیز بریزید و اگر عدسی شور شد از سیبزمینی استفاده کنید.
7. برای خوشمزهتر شدن عدسی به آن سیبزمینی نگینی شده اضافه کنید و هرگز از گوشت استفاده نکنید زیرا عدسی، غذایی است که گوشت ندارد.
8. خوراک عدسی غلظت مشخصی دارد، بهتر است نه خیلی رقیق باشد و نه مانند حلیم غلیظ بلکه مانند آشی نسبتاً غلیظ باید پخته و سرو شود.
خوراک عدس و قارچ غذایی سبک و راحت مخصوص شام است
عدس ۳ پیمانه
قارچ ۸ عدد متوسط
سیب زمینی ۲ عدد متوسط
گوجه فرنگی ۶ عدد متوسط
روغن زیتون به مقدار لازم
پودر آویشن به مقدار لازم
نمک، فلفل، ادویه کاری، زنجفیل به مقدار لازم
گوجه فرنگی ها را با رنده و یا در مخلوط کن له کنید تا یکدست شوند .عدس، قارچ و آب گوجه فرنگی را با ادویه جات به مدت ۴۵ دقیقه بپزید و سپس سیب زمینی های نگینی خورد شده را به آنها اضافه کنید و بگذارید به مدت ۳۰ دقیقه ی دیگر با هم بپزند، در پایان کمی پودر آویشن و روغن زیتون به آنها اضافه کرده و سرو نمایید.
مواد لازم
شکر
2/5 کیلو
سرکه سفید
نیم لیتر
نعناع تازه
چند شاخه
7 لیوان آب را با شکر مخلوط کرده و روی حرارت می گذاریم تا شکر در آب حل شود و همانطور که روی حرارت است نعناع تمیز شده را با نخ می بندیم و در شکر و آب می گذاریم تا شربت قوام آید.
بعد سرکه را داحل شربت می ریزیم چند جوش که زد شربت را از روی حرارت بر می داریم، بعد از اینکه شربت سرد شد، آن را صاف می کنیم؟ در شیشه ریخته و در جای خنک نگهداری می کنیم.
روش اول :
مواد لازم :
سرکه طبیعی 2 واحد، عسل زنبوری چند گیاهی 5 واحد، آب سالم بدون کلر 4 واحد، یا آنقدر که لازم باشد با توجه به غلظتی که مورد نظر است.
طرز تهیه :
ابتدا هر سه جزء را مخلوط کرده بجوشانید و کف آن را بگیرید تا به یک چهارم برسد و به قوام آید و عدهای معتقدند آنقدر بجوشد تا یک پنجم مخلوط باقی بماند.
نکته :
در تهیه سکنجبین میتوان عرق نعناع یا خود نعناع را نیز استفاده کرد تا از عطر و خواص آن بهره مند شد.
تذکر :
هر جا مصرف سکنجبین (سرکه انگبین) توصیه شده است ، منظور سکنجبینی است که با سرکه طبیعی، عسل زنبوری چند گیاهی و عرق یا خود نعناع در ظرف مسی با آب سالم بدون کلر تهیه شده باشد.
قابل توجه است که در صورت نبود عسل می توان از شکر سرخ هم استفاده کرد.
روش دوم :
مواد لازم :
عرق نعنا ( 2 لیوان ) + سرکه (1 لیوان ) + آب ( 1 لیوان ) + عسل ( 4 لیوان ) به مدت 10 دقیقه جوشانده شود .
ضمنا بجای واحد لیوان از واحدهای کوچکتر استکان هم میتوانید استفاده کنید.
سکنجبین از عسل و سرکه ساخته میشود که مصرف آن نفوذ غذا به سلولهای بدن از جمله سلولهای کبد را افزایش میدهد.
محققان میگویند مصرف آب برای افراد گرم مزاج و کسانی که معده گرمی دارند
مانند کودکان مفید است ولی کسانی که سرد مزاج هستند مصرف آب همراه با غذا
موجب افزایش سردی معده آنها میشود.
کارشناسان تغذیه میگویند مصرف زیاد آب همراه با غذا موجب افزایش سردی معده
میشود و اگر این اصول رعایت نشود سبب آسیب به معده میشود.
به گفتهی کارشناسان تغذیه مصرف آب همراه با غذا موجب اختلال در هضم غذا
میشود همچنین باید 2 ساعت قبل از غذا آب مصرف کرد تا در هضم غذا اختلالی
ایجاد نشود.
شربت سکنجبین یکی از بهترین نوشیدنیها در “طب سنتی” است که دافع صفراست و
صفرای اضافی بدن را خارج می کند سکنجبین از عسل و سرکه ساخته میشود که
نفوذ غذا را به سلولهای بدن افزایش میدهد.
مواد لازم :
خیار 2 عدد
لیموترش یک عدد
سکنجبین یا عسل نصف فنجان
عرق نعنا یا گلاب نصف فنجان
طرز تهیه
پیش از هرچیز لیمو ترش را پوست بگیرید و فیله آن را جدا کرده و همراه عرق نعناع درون پارچ مخلوط کن بریزید.پس از آن خیار را خوب شسته و آن را با پوست داخل پارچ اضافه کرده و آنها را با هم مخلوط کنید. برای مخلوط کردن این مواد تنها کافی است با سرعت بالا به مدت یک دقیقه دستگاه را روشن کنید. توجه داشته باشید برای هر لیوان احتیاج به یک خیار متوسط دارید. بعد از مخلوط شدن این مواد، آنها را درون لیوان بریزید و متناسب با ذائقه خود و مهمان تان سکنجبین به لیوان ها اضافه کنید. می توانید با کم و زیاد کردن میزان سکنجبین یک شربت سکنجبین خیار شیرین یا کم شیرین تهیه کنید.بهترین روش برای تزیین این نوشیدنی خوش آب و رنگ آن است که پس از اضافه کردن چند قطعه یخ به داخل لیوان، 6 تا 7 برش نازک از یک خیار متوسط را درون آن بریزید و با یک برش نازک از لیموترش آن را تزیین کنید.
روش دیگر آن است که از برگ های تازه نعناع برای تزیین استفاده کنید. در این حالت می توانید چند برگ از نعنای تازه را ساطوری کرده و آن را به شربت خیار و سکنجبین اضافه کنید و به جای برش لیمو یک برگ نعناع را روی لیوان قرار دهید.برای تهیه این شربت می توانید به جای سکنجبین از عسل نیز برای شیرین کردن طعم آن استفاده کنید.
نکات تکمیلی در مورد شربت سکنجبین و خیار
زمان آماده سازی مواد اولیه و مایحتاج آن حدودا 5 دقیقه است .
توجه نمایید مقدار مواد اولیه و دستور تهیه برای 2 نفر مناسب میباشد .
مواد لازم
آلبالو یک کیلو و نیم
شکر دو کیلو
وانیل نصف قاشق چای خوری
شربت آلبالو را اگر با آلبالوی اول فصل که هنوز خیلی رسیده نیست درست کنیم رنگ آن سرخ تند می شود و مزه اش قدری ترش خواهد بود. با آلبالوی رسیده، رنگ شربت آلبالویی پخته و ترش بودن آن کمتر خواهد بود.
شکر را با 8 لیوان آب حل می کنیم و روی حرارت کمی جوش می دهیم. سپس آن را از صافی رد می کنیم. آلبالو ها را قبلا می شوییم و برگ ها و شاخه هایش را جدا می کنیم. حالا آلبالوها را داخل کیسه ی پارچه ای نازک و تمیزی می ریزیم و آن را می بندیم و در شربت می اندازیم. می گذاریم شربت با حرارت ملایم بجوشد و قوام بیاید. بعد وانیل را داخل شربت می ریزیم و می گذاریم تا یکی دو جوش بزند و آن را از روی حرارت بر می داریم. بسته ی آلبالو را از داخل آن خارج می کنیم و می فشاریم تا شربتی که در آن جمع شده کاملا خارج شود. شربت را پس از سر شدن داخل بطری می ریزیم و در جای خشک و خنک و با در بسته نگهداری می کنیم.
اگر هر نوع شربتی را که می خواهید درست کنید داخل ظرف لعابی درست کنید بی دردسرتر و راحت تر است.
در این روش آب آلبالو ها را می گیریم. 6 لیوان آب آلبالو را با دو کیلو شکر مخلوط کرده و می گذاریم مدتی به حال خود بماند. سپس آن را روی حرارت می گذاریم تا جوش بیاید و شربت غلیظ شود. حدود بیست دقیقه کافی است، بعد وانیل را در آن می ریزیم و می گذاریم کمی جوش بخورد تا قوام بیاید. شربت را از روی حرارت بر می داریم و صاف می کنیم و داخل بطری می ریزیم. حال می توانید با این شربت تابستانی خنک و آلبالوی داشته باشید، می توانید آن را روی بستنی یا فالوده بریزید و از آن لذت ببرید. نوش جان!
بهتر است شربت آلبالو و همه انواع شربت ها را در درون قابلمه های لعابی تهیه نمایید.
اگر ترجیح می دهید شربت آلبالو ترش شود
بهتر است که شربت را با آلبالوی اول فصل تهیه نمایید ولی اگر می خواهید
ترشی شربت به اندازه و کم باشد باید شربت را با آلبالو های رسیده تهیه
کنید.
اگر آلبالو ها ترش باشد می توانید در هنگام تهیه شربت آلبالو میزان شکر را بیشتر نمایید.
اگر می خواهید در طرز تهیه شربت آلبالو
برای خوش طعم کردن شربت از وانیل استفاده نمایید می توانید ابتدا مقداری
شربت را با آب سرد بچشید و اگر از طعم شربت خوشتان نیامد سپس وانیل را به
شربت اضافه نمایید.
از آلبالو های باقی منده در تهیه شربت آلبالو می توانید برای تهیه مربای آلبالو استفاده نمایید.
توجه داشته باشد که اگر شربت به خوبی قوام نیامد شربت آلبالو ترش می شود.
شربت آلبالو را اگر با حرارت زیاد بجوشانید شکرک می زند.
اگر شربت را بر روی حرارت زیاد گاز
بجوشانید رنگ شربت قهوه ای می شود و اگر شربت آلبالو را بر روی حرارت کم
گاز تهیه نمایید رنگ شربت تیره و بد رنگ می شود.
مواد لازم
توت فرنگی
300 گرم
آب آلبالو
یک لیوان
بستنی وانیلی
یک لیوان
خامه صبحانه
100 گرم
شکر
4 قاشق غذاخوری
آلبالو
نصف لیوان
ابتدا آلبالوها را هسته گرفته سپس تمامی مواد را داخل میکسر می ریزیم و داخل لیوان های تک نفره سرو می کنیم.