کاهو گیاهی یک ساله از خانواده گل مینا یا گل آفتابگردان کاسنیان است. کاهو بیشتر به صورت سبزی پرورش مییابد ولی در مواقعی به صورت ساقه یا بذر نیز یافت میشود. کاهو برای اولینبار توسط مصریان باستان کشت شد که آن را از یک علف هرز که دانههایش برای تولید روغن استفاده میشد به دست آوردند. کاهو بعدها به روم و یونان نیز گسترش یافت که آنان نام لاکتوکا به آن دادند، که کلمه کاهو در انگلیسی از ریشه همین کلمه است.
در سال ۵۰ قبل از میلاد، چندینگونه از آن توصیف شده بود، و کاهو در نوشتههای قرون وسطی از جمله چندین گیاه نامه پدیدار گشتهاست. در طی قرون ۱۶ تا ۱۸ رشد چندین گونه از آن در اروپا مشاهده شده، و در اواسط قرن ۱۸م به این نتیجه رسیدند که میتوانند آن را در باغات نیز پرورش دهند. در ابتدا اروپا و آمریکای شمالی بازار فروش کاهو بودند و در اواخر دهه ۱۹۰۰ مصرف آن به صورت جهانی گسترش یافت.
در کل اگرچه کاهوی مقاوم یک ساله بسیار آسان کشت میشود، نیازمند دمای نسبی پایینتری است تا از گلدادن سریع آن جلوگیری شود. کاهو میتواند توسط موجودات که کمبود مواد غذایی دارند، همچون حشرات یا آفتهای پستانداران و قارچها و باکتریها دچار آفتزدگی شود. اگرچه این ویژگی میتواند برای باغداران خانگی در حفظ ونگهداری بذرها ایجاد مشکل نماید، زیست شناسان از آن برای گسترش خزانه ژنی گونههای مختلف کاهو استفاده میکنند. تولید جهانی کاهو و کاسنی در سال ۲۰۱۰ در رقم ۲۳، ۶۲۰، ۰۰۰ تن قرارگرفت که چیزی بیشتر از نصف تولید چین میباشد.
کاهو بیشتر در سالاد استفاده میشود، اگرچه میتوان آن را در تعدادی از غذاها همچون سوپها، ساندویچها و غیره مشاهده کرد؛ هم چنین میتوان آن را سرخ نمود. نوعی از آن که Woju یا کاهوی مارچوبه نام دارد و بخاطر ساقه آن پرورش مییابد، میتوان به صورت خام یا پخته شده مصرف کرد. کاهو یک منبع خوب برای ویتامین آ و پتاسیم است، همچنان که منبعیاصلی برای دیگر ویتامینها و موادمعدنی است. برخلاف ویژگیهای مفید و سودمند، کاهو منبع انواع باکتری، ویروس و انگلهای قابل شیوع در بین انسان هاست. بعلاوه مصرف اصلی آن به عنوان گیاه سبز پربرگ، خصوصیات مذهبی و دارویی بسیاری را در طول قرنها برای انسانها فراهم کردهاست.
1)کاهو تمیز کننده خون است
2)از خواص کاهو این است که بعلت داشتن آهن خونساز است
3)ضد تورم است
4)کاهو خواب آور و آرام بخش است
5)از خواص کاهو این است که برای ضعف اعصاب مفید است
6) کاهو ملین و ادرار آور است
7)خوردن کاهو برای مالیخولیا مفید است
8)کاهو زخم های مجاری ادرار و مثانه را درمان می کند
9)اگر کاهو را با سکنجبین و یا سرکه بخورند اشتها آور است
10)کاهو اثر ضد تشنج دارد
11)تسکین درد معده از خواص کاهو است
12)از خواص کاهو این است که قوای جنسی را تقویت می کند
13)برای برطرف کردن درد سینه کاهو را بپزید و بخورید
14)زنان شیرده اگر می خواهند که شیرشان زیاد شود باید کاهوی پخته بخورند
15)از خواص کاهو این است که ورم غدد لنفاوی را برطرف می کند
نحوه استفاده : کاهو به طرق مختلف در سالادها و بعضی غذاها مصرف دارد و میتوان آنرا همراه با سکنجبین به علت طعم لذیذ مصرف کرد.
کاهو یکی از قدیمیترین سبزیجات دنیا است منشاء آن در هندوستان و آسیای مرکزی می باشد . کاهو طبق مدارکی که بدست آمده از شش قرن قبل از میلاد در ایران مصرف می شده است و یک قرن قبل از میلاد به روم راه یافته و غذای مهمی برای رومیان بوده است . کریستف کلمب تخم کاهو را به دنیای جدید برد بطوریکه از اوائل قرن پانزدهم میلادی کاهو در هائیتی و باهاما کشت می شده است . کاهو گیاهی است یکساله که دارای برگهای پهن و دراز و سبز روش می باشد و با طعم کمی شیرین .
انواع مختلف کاهو که در حال حاضر در آمریکا کشت می شود حدود 16 نوع می باشد که در تمام طول سال وجود دارد، روی هم رفته دو دسته کاهو وجود دارد :
1-کاهوی پرورشی و اهلی که در سالاد استفاده می شود که کاهوی گرد Head Lettuce و کاهوی ایرانی Romano Lettuce از انواع مهم آن است .
2- کاهوی وحشی یا کاهوی خودروکاهوی گرد
کاهوی ایرانی از نظر مواد غذایی از کاهوی گرد بهتر است . کاهوی گرد ارزش غذایی چندانی ندارد زیرا دارای مقدر زیادی الیاف است که تولید گاز و نفخ در معده می کند .
تخم کاهو از نظر طب قدیم ایران سرد و خشک است
1-تخم کاهو مخرب و خواب آور است
2-خوردن تخم کاهو زکام را برطرف می کند
3-تخم کاهو برای درد سینه مفید است
4-خوردن تخم کاهو برای دستگاه ادراری نافع است و آنهائیکه قطره قطره ادرار می کنند باید تخم کاهو بخورند
( در حدود 10 گرم روزانه ) تا این مرض برطرف شود .
مضرات رژیم لاغری سخت و غیر اصولی بسیار جدی تر از ضعف و بی حالی است. بسیاری از افراد نا دانسته دست به رژیم های لاغری غیر اصولی می زنند و عوارض جدی را وارد سلامت خود می کنند.
بدن انسان و همه موجودات، از 4 خلط تشکیل شده است:خلط صفرا با مزاج گرم و خشک، خلط بلغم با مزاج سرد و تر، خلط سودا با مزاج سرد و خشک، و خط دم با مزاج گرم و تر.
چربی مرطوب ترین عضو بدن است
یک متخصص طب سنتی عنوان می کند:هریک از اعضای بدن نیز مزاج خاص خود را دارند، مثلاً قلب، گرم و خشک است؛ استخوان، سردترین عضو بدن و چربی مرطوب ترین عضو بدن است.
بسیاری از افراد، برای لاغرشدن از رژیم های کم کالری مانند سالاد گوجه و خیار یا کاهو استفاده می کنند یا مثلاً آب بسیار زیادی می نوشند؛ این افراد، ابتدا وزنشان به سرعت کم می شود مثلاً در هفته اول 2 کیلو کم می کنند ولی خیلی زود به جایی می رسند که وزنشان ثابت می ماند و تغییری نمی کند.
مصرف مداوم خیار، کاهو، گوجه و نظیر اینها، موجب افزایش رطوبت بدن می شود
باید دانست که مصرف مداوم خیار، کاهو، گوجه و نظیر اینها، موجب افزایش رطوبت بدن می شود که در قالب بافت چربی، که گفتیم طبیعت آن سرد و تر است، در بدن ذخیره می شود.
رعایت رژیم های لاغری بدون در نظر گرفتن مزاج عوارض جدی دارد
پس اقدام به رژیم های لاغری بدون در نظر گرفتن مزاج و شرایط پایه ای بدن افراد، می تواند موجب عوارض جدی شود.
امروزه با افراد زیادی مواجه می شویم که شاید مثلاً چربی اطراف پهلوهایشان کم شده باشد ولی دچار آسیب هایی در دیگر اعضا هستند:کبد چرب که در بیش تر موارد، حاصل افزایش سردی و تری در این عضو حیاتی است، ریزش مو، مشکلات رحمی، بروز چربی خون بالا، ضعف بدنی و روحی و … از عوارض مصرف موادغذایی سرد به طور مداوم و زیاد در رژیم های لاغری است.
خیلی از این افراد که با رعایت رژیم های کم کالری و بدون توجه به طبیعت بدن و دیگر شرایط جسمی، روحی، سنی، اقلیمی و… اقدام به کاهش وزن می کنند، پس از گذشت مدتی چاقی آن ها برمی گردد و حتی ممکن است چاق تر از گذشته شوند.