فندق میوهای فندقی از درخت فندق است. ظاهر کروی یا بیضی دارد و طولش ۱۵–۲۵ میلیمتر و قطرش ۱۰–۱۵ میلیمتر است و دارای پوسته فیبری بیرونی میباشد. گونههایی از فندق از فندق معمولی بزرگترند و در بیشترین رشد دو برابر اندازه معمولی میشوند. میوه فندق زمانی که برسد از پوسته بیرون میافتد. هسته بذر فندق خوراکی است و میتوان آن را به صورت خام یا پخته مصرف نمود. بذر میوه پوستی بسیار نارک و به رنگ قهوهای تیره دارد که پیش از مصرف یا پختوپز آن را جدا میکنند.
فندق در سطح تجاری بیشتر در ترکیه، ایتالیا، یونان، گرجستان، در جنوب ایالت اسپانیایی کاتالونیا، در شهرستان کنت انگلستان و همچنین در ایالت واشینگتن و اورگن ایالات متحده و در ایران در مناطق الموت قزوین و اشکورات رودسر گیلان (کُجید، شَوَک و…) تولید میشود. ترکیه با تولید تقریباً ۷۵٪ از فندق جهان، بزرگترین تولیدکننده این میوه در بین کشورهای جهان میباشد.
از فندق در صنعت شیرینیسازی برای ساخت پرالین مورد استفاده قرار میگیرد. همچنین با ترکیب آن با شکلات میتوان شکلات ترافل و همچنین محصولاتی همچون نوتلا و فرانجلیکو تولید نمود. روغن فندق نیز که از فندق بدست میآید، بسیار خوشطعم است و در پختوپز مورد استفاده قرار میگیرد.
فندق از نظر میزان پروتئین و چربی غیراشباع بسیار غنی است، علاوه بر آن حاوی مقادر قابل توجهی از ویتامین ب۱ و ویتامین ب۶ و میزان کمتری از دیگر ویتامینهای ب است.
فندق گرد 2/5-1/5 سانتیمتر است. دارای پوششی سبز رنگ بوده که پس از خشک شدن تدریجا از آن جدا میشود.
مغز فندق، حدود 60 درصد روغن دارد که به رنگ زرد روشن بوده و دارای طعمی ملایم و بوی مطبوعی است . این روغن به مصرف تغذیه، عطرسازی و نقاشی میرسد . مغز فندق دارای مقدار زیادی فسفر است.
1- برای سرفههای مزمن 30 گرم مغز فندق همراه عسل ساعت 10 صبح میل شود این باعث میشود که اخلاط سینه و ریه خارج گردد.
2- ضماد سوخته فندق با پی بز برای جلوگیری از ریزش مو مفید است.
3- برای زخمهای واریس 50 گرم پوست درخت فندق و 1000 گرم آب (آبی که مخلوط با سرکه است) را جوشانده زخمها را بشویید.
4- برای تنظیم قاعدگی 20 گرم پوست فندق را در 1000 گرم آب جوشانده در فواصل قاعدگی روزی یک فنجان میل شود.
5- کاهش فشار خون از خواص فندق است.
6- کسانی را که مار زده است کشمش با فندق میل کنند.
7- کسانی که سنگ کلیه دارند روزی 15 دانه فندق، غذای مناسبی برای آنها میباشد.
8- برای رفع کرم کدو روغن فندق را بگیرید و به مدت 15 روز، روزی یک قاشق سوپ خوری از آن روغن میل کنید.
9- از خواص فندق این است که روغن فندق تقویت کننده نیروی شهوانی است.
10- کسانی که درد مفاصل دارند روزانه 10 دانه فندق بخورند.
11- کسانی که نقرس دارند صبحانه 30 عدد فندق + یک قاشق عسل خوب جویده میل شود و همراه آن یک لیوان شیر مصرف شود.
12- کسانی که درد استخوان دارند صبحانه از روش شماره 14 استفاده کنند.
13- برای تقویت ریه مانند شماره 14 استفاده شود.
14- افراد مسلول فندق + خرما یا انجیر همراه شیر به عنوان صبحانه بخورند.
15- از خواص فندق این است که برای درمان ضعف عمومی روزانه 10 عدد فندق بخورید.
16- کسانی که میخواهند لاغر شوند 10 گرم گل فندق در 300 سی سی آب دم کرده بعد از هر غذا یک استکان بخورند.
17- کسانی که بیماری MSدارند در غذای روزانه خود فندق را بگنجانند.روزانه20عدد،اطفال10عددهمراهیک قاشق عسل میلکنند.
18- کسانی میخواهند رودههای آنها تقویت شود در هنگام گرسنگی 10 عدد فندق بخورند.
19- از خواص فندق این است که مقوی مغز است و جوهر دماغ را زیاد میکند و برای نیروی تفکر و تعقل غذای بسیار خوبی است.
20- برای پادزهر سموم بعد از غذا 5 دانه فندق با انجیر میل شود.
21- کسانی که کوسه هستند فندق را سوزانده با پی بز مخلوط کنند بصورت بمالند.
22- درمان کم خونی از خواص فندق است (بعد از هر غذا 5 دانه فندق بخورید).
23- اگر چنانچه مبتلا به قلنج کلیه شدید بعد از غذا 6 عدد فندق را خوب جویده میل نمایید.
24- خانمهایی که دوره قاعدگی آنها دردناک و زیاد است پوست فندق را جوشانده بعد از غذا یک فنجان بخورند.
25- کسانی که رخسار زرد دارند برای درمان آن روزانه 10 دانه فندق بخورند.
26- کسانی که سرطان دارند صبحانه 20 عدد فندق و 3 عدد خرما با یک لیوان آب هویج میل کنند.
27- کسانی که موخوره دارند فندق را سوزانده با سرکه مخلوط کنند با آب رقیق نمایند سر موها را با آن محلول ماساژ دهند.
28- اگر چشم نوزادی آبی یا ازرق است شما
میتوانید فندق را بسوزانید نرم کنید با روغن زیتون مخلوط کنید و چند روز
بر فرق سر نوزاد بمالید. سپس چشم آنها خوب سیاه و جذاب میگردد.
29- خانمهایی که حامله هستند روزی 5 دانه فندق میل کنند.
30- جهت رفع چین و چروک صورت : روغن فندق یک قاشق چای خوری و روغن جوانه گندم یک قاشق چای خوری.
طرز تهیه روغن جوانه گندم : گندم را خیس
نموده به مدت 12 ساعت سپس در یک سبد کوچک ریخته سبد را داخل پلاستیک
میکنیم و سر آن را محکم میبندیم به مدت 12 الی 24 ساعت بستگی به شدت
گرمای هوا دارد. سپس جوانه گندم را خرد نموده با روغن ذرت مخلوط نموده صاف
میکنیم. روغن به دست آمده روغن جوانه گندم است.
31- برای درمان جوش صورت روزی 2 مرتبه با نوک انگشت از روغن فندق روی جوشهای صورت بگذارید.
32- فندق تقویت کننده نطفه میباشد، 10 صبح و 5 عصر همراه خرما میل شود.
33- فندق حاوی منیزیم و پتاسیم میباشد و این مواد بزرگترین داروی مقوی قلب و کلیه ها هستند.
34- به خاطر وجود آهن در فندق میتوان گفت که یکی از بهترین عوامل سازنده گلبولهای قرمز میباشد.
35- فندق اختلال در رشد مو را برطرف میکند.
36- فندق به خاطر داشتن ویتامین A و C برای تقویت پوست و ناخن و مو و تقویت بینایی بسیار مفید است.
37- فندق به خاطر داشتن ویتامینهای B برای درمان ضعف اعصاب، سستی و خمودگی، هیجان و اضطراب بسیار مؤثر است.
38- برای درمان سیاتیک برگ خشک درخت فندق
را سائیده با کمی خاکستر آتش سیگار و نمک مخلوط نموده با روغن منداب مخلوط
کرده محلول را به محل درد بمالید.
39- فندق باعث تنگ کردن عروق زیر پوست و باعث کشیدگی پوست و تغذیه و درمان آن میشود.
فندق اگر به مقدار کم خورده شود به هیچوجه مضر نیست ولی افراط در خوردن آن ایجاد نفخ و گاز شکم کرده و حالت تهوع تولید میکند. برای جلوگیری از این حالات، آنهائی که سرد مزاج هستند باید فندق را با آب و عسل خورده و گرم مزاجان با سکنجبین بخورند.