نخود همچنین دارای مقدر بسیار کمی ارسنیک ، اسید اگزالیک ، اسید استیک و اسید مالیک و املاح کمیابی نظیر بر ، لیتیوم و مس است . ضمنا دارای موادی مانند لسیتین ، گالاکتان ، ساکاروز ،دکستروز و سلولز در نخود وجود دارد.
نخود به دلیل دارا بودن ویتامین B9 به ساخت گلبولهای قرمز و سفید کمک میکند و در جلوگیری از کم خونی و حفظ سلامت پوست نقش دارد. ویتامین B9 علاوه بر اینکه در تقسیم سلولی و رشد خوب جنین نقش دارد بلکه باعث کاهش خطر ناهنجاریهای سیستم عصبی مرکزی جنین میشود.
نخود با این ترکیب مفیدی که دارد امکان ابتلا به بیماریهای قلبی عروقی را کاهش میدهد و از ابتلا به برخی از سرطانها مانند سرطان خون پیشگیری کرده و با تحریک اسیدهای گوارشی باعث بهبود اشتها میشود.
کربوهیدراتهای موجود در نخود برای تولید انرژی فوقالعاده هستند. باید بدانید که حدود 55 تا 60 درصد انرژی روزانهی بدن ما از طریق کربوهیدراتها تامین میشود. حتماً میدانید که مغز ما برای عملکرد بهتر نیاز به گلوکز دارد که در مواد غذایی حاوی کربوهیدراتها به وفور وجود دارد. اگر میخواهید انرژیتان بیشتر شود و یا اینکه مغزتان به این زودیها کم نیاورد نخود را دریابید.
نخود نیز مانند هر مادهی غذایی سرشار از آهن کمک میکند تا اکسیژن لازم از ریهها به سمت ارگانهای مختلف مانند عضلات، کبد، قلب یا مغز برسد. آهن باعث بهبود عملکرد مغز و بالا بردن قدرت یادگیری میشود. این مادهی معدنی مقاومت بدن در برابر بیماریها را بالا برده و در برابر میکروارگانیسمها از بدن محافظت میکند. با داشتن ذخیرهی آهن کافی مشکلاتی مانند خستگی و کمخونی برای بدن مفهومی نخواهد داشت. تحریک عملکرد سیستم عصبی مرکزی، کنترل دمای بدن و کنترل تیروئید از دیگر وظایف آهن است. علاوه بر اینها سلامت پوست، موها و همچنین ناخنها نیز در گرو جذب آهن کافی است.
اگر به هر دلیلی (تغذیهی نامناسب، عادت ماهانه، بارداری یا عمل جراحی) دچار کمبود آهن شدهاید حتماً نخود مصرف کنید.
نخود به دلیل دارا بودن فسفر به تشکیل و حفظ استخوانها و دندانها، ترشح شیر، تقسیم سلولی و متابولیسم و یا تشکیل بافتهای عضلانی کمک میکند. وجود فسفر به شکل فسفولیپید در غشای سلولهای مغز لازم و ضروری است. این ترکیب باعث ارتباط بیشتر سلولها شده و عملکرد ذهنی و حافظه را بهبود میبخشد.
نخود سرشار از منیزیم است که به تقویت عضلات و همچنین انقباض و آرامش آنها کمک میکند. وجود منیزیم برای تقویت دندانها و اسکلت بدن و همچنین کنترل فشارخون لازم است. این عنصر مورد نیاز بدن حافظ رگها است و از تشکیل لختههای خونی پیشگیری میکند. علاوه بر اینها منیزیم باعث افزایش گلبولهای سفید شده و سیستم ایمنی بدن را نیز تقویت میکند. به عقیدهی متخصصان 60 درصد منیزیم جذبشده در استخوانها و دندانها، 28 درصد در ارگانها و عضلات و 12 درصد آن در مایعات بدن قرار دارد.
نخود حاوی میزان قابلتوجهی ویتامین B1 میباشد که با سوخت و ساز کربوهیدراتها به تولید انرژی در بدن کمک میکند. ویتامین B1 که تیامین نیز نامیده میشود نقش موثری در جذب گلوکز توسط مغز و سیستم عصبی دارد. به طوری که کمبود این ویتامین میتواند باعث احساس خستگی، ضعف فعالیتهای مغزی، افسردگی و غیره شود. توجه داشته باشید که سلامت پوست و همچنین چشمها نیز در گرو داشتن ویتامین B1 کافی است. نخود را وارد برنامهی غذاییتان بکنید تا از بروز این قبیل مشکلات جلوگیری شود.
نخود به دلیل داشتن زینک (روی) در روند تشکیل سلولهای استخوانی و رشد ارگانهای تولیدمثل و همچنین بهبود عملکرد پروستات نقش دارد. زینک علاوه بر این خواص آنتیاکسیدانی دارد در جذب ویتامین A و سنتز پروتئینهایی مانند کلاژن نیز شرکت دارد و در دورهی بارداری به رشد جنین کمک میکند. زینک دوست رشد کودکان و نوجوانان نیز محسوب میشود و سلامت حس بویایی، چشایی و بینایی را حفظ میکند. شما میتوانید با افزودن نخود به غذاها و سالادهایتان به راحتی مواد مغذی بدن را جذب کنید.
ویتامین B6 میزان استروژن و علائم پیش از قاعدگی را کاهش میدهد و به کنترل قند خون در دورهی بارداری کمک میکند. این ویتامین از تشکیل سنگ کلیه نیز پیشگیری میکند. شما با مصرف نخود گام موثری در تامین این ویتامین مورد نیاز بر خواهید داشت.
میزان مناسب اسیدهای چرب موجود در نخود از آن یک منبع انرژی ساختهاند که به تنظیم دمای بدن، حفاظت از ارگانهای حیاتی مانند قلب، کلیهها و همچنین افزایش میزان جذب ویتامینهای محلول در چربی (A،D،E،K) کمک میکند. چربیها برای تولید برخی از هورمونها و تامین اسیدهای چرب ضروری که بدن قادر به تولید آنها نیست لازماند و باید به طور روزانه دریافت شوند.
نخود از نظر طب قدیم ایران گرم و خشک است و با همه خواص بیشماری که درد نفاخ و دیر هضم می باشد و نباید در خوردن آن افراط کرد .
1) نخود کمی ملین است.
2) نخود اثر ادرار آور و قاعده آور دارد.
3) نخود کرم کش است.
4) برای برطرف کردن درد سینه و ریه بای نخود را با کمی نمک پخت و آب ژله مانند آنرا خورد .
5) روغن نخود برای تقویت مو موثر است شب ها آن را به سر بمالید و صبح مو را بشوئید.
6) روغن نخود را اگر به سر بمالید سردرد را شفا می دهد .
7) روغن نخود را بر روی دندانی که درد می کند بمالید درد را برطرف خواهد کرد .
8) روغن نخود را اگر به زیرشکم بمالید برای تقویت نیروی جنسی موثر است.
9) افراد گرم مزاج باید نخود را با سکنجبین بخورند تا از نفخ شکم جلوگیری کند.
10) نخود را می توان برای دفع رسوبات دری و درمان زردی بکار برد.
11) نخود درمان کننده قولنج های کلیوی است.
12) نخود را بصورت در دارورید و روی رخم های چرکین بگذارید آنها را باز کرده و الیتام می دهد.
13) یکی از غذاهای مغذی که سرشار از پروتیئن های گیاهی ، ویتامین ها و مواد معدنی است هموس می باشد که در کشورهای عربی جزو غذاهای اصلی آنهاست .گیاه خواران هموس را جانشین گوشت می کنند این غذا از نخود پخته و کره کنجد که تاهینی نامیده می شود درست می شود.
* روغن نخود در درجه سوم گرم و خشک است، تند و با قدرت نفوذ بالاست. حالت روان و رنگ قهوهای تیره داشته و در دمای 15- درجه منجمد میشود.
* روغن نخود مقوی مو است.
* روغن نخود درد دندان و لثه را تسکین میدهد.
* روغن نخود موثر در دردهای سرد است، آشامیدن آن باعث رفع لکهای صورت میشود.
* مالیدن آن به زیر شکم باعث تقویت نیروی جنسی میگردد.
* اگر روغن نخود به کف سر مالیده شود برخی از انواع سر درد را درمان میکند.
نخود برای مثانه و زخم مثانه مضر است از اینرو باید با خشخاش خورده شود. خوردن نخود سبب ایجاد نفخ و گاز میکند و دیرهضم است.
آشامیدن آب پس از خوردن نخود مضر است.