دم کردن قهوه یکی از چیزهایی است که خیلی ها دوست دارند بدانند، خیلی از افراد طرز دم کردن قهوه را به صورت صحیح نمی دانند .
برای درست کردن قهوه ترک باید از پودر دانه های قهوه ی تازه برشته شده استفاده کنید. دانه های قهوه را در هاون بکوبید یا آسیاب کنید و پودر قهوه درست کنید. همچنین می توانید برای اینکه تجربه بهتری از درست کردن قهوه داشته باشید از قهوه جوش مخصوص استفاده نمایید.
این نوع قهوه معمولاً به عنوان قهوه ترک شناخته می شود و روش درست کردن آن در سراسر خاورمیانه به یک شکل است. بنابراین به عنوان قهوه خاورمیانه هم شناخته می شود. در یونان در پاسخ به حمله ترکیه به قبرس در سال 1974 نام آن را به قهوه یونانی تغییر دادند که در حقیقت همان قهوه ترک است اما با یک نام متفاوت.
(مقدار مواد در طی مراحل توضیح داده می شود)
دانه های قهوه
آب (در صورت تمایل می توان شیر را جایگزین آن کرد)
شکر
عطر و طعم دهنده های لازم
دانه های قهوه را انتخاب کنید. بهترین نوع آنها برای قهوه ترک عبارتند از : موکا، جاوا و وینی برشته شده. همچنین دانه های کمتر روغنی عربی هم انتخاب مناسبی است.
دانه های قهوه را خوب آسیاب کنید. پودر قهوه تان باید یکدست باشد و خیلی خوب آسیاب شده باشد. پودر قهوه آماده هم می تواند برای این کار مورد استفاده قرار گیرد، البته زیاد تازه نیست.
یک قاشق چای خوری سر پر (5 گرم) به ازای هر فنجان در cezve قهوه جوش مخصوص بریزید. cezve یک ظرف مخصوص است که قسمت پایین آن پهن است و دارای گردنی باریک، یک دهانه و دسته ای بلند است.
شکر را به میزان دلخواه خود اضافه کنید و برای هر فنجان به اندازه ی همان فنجان آب سرد در قهوه جوش بریزید.
اگر می خواهید عطر و طعم خوبی به قهوه تان بدهید می توانید مانند نسخه عربی آن ، مواد زیر را اضافه کنید :
1/2 قاشق چای خوری دانه هل خرد شده یا 1/8 قاشق چای خوری هل و دارچین و جوز و میخک.
مخلوط را با یک چنگال یا قاشق کوچک – مثل حرکت هم زدن تخم مرغ – خوب هم بزنید. چنگال بهتر از قاشق پودر خشک قهوه و آب را با هم مخلوط می کند.
قهوه جوش را روی حرارت ملایم قرار دهید تا به آرامی به جوش بیاید. در مدتی که روی حرارت قرار دارد آن را هم نزنید. هر چه حرارت کمتر باشد قهوه طعم بهتری پیدا خواهد کرد. قهوه جوش را به حال خود رها نکنید.
مشاهده می کنید که قهوه شروع به کف کردن می کند. وقتی که کف شروع به بالا آمدن کرد، آن را با قاشق داخل فنجان بریزید زمانی که قهوه شروع به جوشیدن کرد و کف تا دهانه ظرف بالا آمد، قهوه جوش را از روی اجاق بردارید و وقتی قهوه کمی از حالت جوش درآمد آن را داخل فنجان مخصوص قهوه ترکی بریزید. فنجان های مخصوص قهوه ترکی کوچکتر از فنجان های معمولی است. اگر فنجان مخصوص ندارید از فنجان کوچک معمولی استفاده کنید.
اگر قهوه تان خیلی کف دارد آن را با قاشق بردارید. سپس قهوه جوش را مجدداً روی اجاق بگذارید و همین کار را برای فنجان بعدی تکرار کنید.
برای اینکه کف قهوه از بین نرود، از کناره فنجان قهوه را داخل آن بریزید نه از وسط آن. کف قهوه گاهی اوقات در اسپرسو و در کشورهای اروپای غربی crema نامیده می شود که مانند کف شیر به نظر می رسد در حالی که داخل آن شیر ندارد. در کنار قهوه می توانید یک لیوان آب سرد هم سرو کنید. آب را پیش از قهوه می نوشند تا دهان تازه باشد و طعم قهوه را بهتر درک کنند.
دور و بر فنجان را تمیز کنید.
یک قطعه راحت الحلقوم -آب نبات آدامس مانندی که روی آن پودر شکر ریخته شده است- کنار آن برای شیرین کردن دهان پس از خوردن قهوه سرو کنید.
قهوه ترک را به آرامی می نوشند. حداقل یک دقیقه قبل برای برداشتن فنجان کوچک و نوشیدن قهوه صبر کنید.
مواد لازم برای سه نفر :
قهوه ترک : 4 قاشق مربا خوری سر پر
شکر : 4 قاشق مربا خوری سر پر
شیر : سه فنجان سر خالی (اندازه فنجان باید به اندازه فنجان هایی باشد که در آن قهوه را می خواهید سرو نمایید)
در یک شیر جوش کوچک قهوه ترک، شکر و شیر را ریخته و با قاشق مربا خوری به هم می زنیم تا کمی حل شود سپس آن را روی شعله گاز با حرارت بسیار کم می گذاریم و آرام آرام هم می زنیم. هنگامی که کمی قهوه داخل شیر مخلوط شد دست از هم زدن برمی داریم.
قهوه را روی گاز رها نکنید زیرا ممکن است سر برود. زمانی که قهوه روی شیر کمی حالت پف کرده به خود گرفت ( نه مانند زمانی که می خواهد شیر سر برود بلکه قهوه روی شیر کمی حالت پف کرده به خود می گیرد ) یعنی قهوه آماده شده. شیرجوش را از روی گاز برداشته ولی قهوه را به هم نمی زنیم.
حال با قاشق مربا خوری به آرامی خامه قهوه (کف روی شیر قهوه) را بر می داریم و آن را بین فنجان ها تقسیم می کنیم.
سپس بقیه شیر قهوه را هم زده و در فنجان ها می ریزیم.
حال قهوه آماده سرو می باشد.
نکته : اگر می خواهید این نوع قهوه را برای تعداد بیشتر یا کمتری از افراد سرو کنید باید به ازای هر نفر یک قاشق مربا خوری سر پر قهوه و شکر اضافه نمایید ولی به ازای هر سه نفر یک قاشق مربا خوری دیگر قهوه و شکر اضافه نمایید یعنی اگر به عنوان مثال می خواهید این قهوه را برای 6 نفر درست کنید باید 8 قاشق قهوه و 8 قاشق شکر بریزید ولی اگر بخواهید برای دو نفر این قهوه را سرو نمایید باید دو قاشق قهوه و دو قاشق شکر استفاده نمایید.
نکته :
این قهوه را می توان به جای شیر با همان میزان آب نیز تهیه نمود که البته طعم قهوه با شیر بسیار مطبوع تر می باشد.