مواد لازم
گوشت ران گاو 250 گرم
قلوه گاه گاو 300 گرم
دنبه گوسفند 250 گرم
پیاز 250 گرم
زعفران 1/2 قاشق چایخوری
نمک و فلفل مقداری
برای : 4 نفر
حاضر است در : 120 دقیقه
پیازها را پوست بکنید و بشوید و با دنده ریز رنده یا چرخ کنید. روی پیازها نمک بپاشید و 4 ساعت داخل یخچال قرار دهید سپس آب پیاز را بگیرید و داخل کاسه ای بریزید.
گوشت ران ، قلوه گاه و دنبه را چرخ کنید . سپس نمک بزنید و 10 دقیقه خوب ورز دهید. سپس مخلوط گوشت را داخل یخچال قرار دهید تا سرد شود. پس از استراحت به مخلوط گوشت و پیاز آب گرفته نمک و فلفل و زعفران بزنید و با هم چرخ کنید سپس خوب ورز دهید تا بافت گوشت چسبنده شود.
برای به سیخ کشیدن ابتدا کاسه ای آب سرد در کنار دست تان قرار دهید. دست تان را پیش از برداشتن مایه کباب با آب کمی مرطوب کنید ، کمی از مایه کباب بردارید واز اطراف شروع به پوشاندن سیخ کنید. در پایان ابتدا و انتهای مایه کباب را به سیخ بچسبانید.
پس از آماده شدن تمام سیخ ها را 1 ساعت داخل یخچال استراحت دهید ( بهترین نوع طبخ برای کباب کوبیده آتش ذغال است اما میتوانید کباب ها را درون فر نیز اماده کنید ).
سیخ ها را روی ذغال بگذارید و با بادبزن شروع به باد زدن کنید . آتش را آرام و یکنواخت باد بزنید تا زمانی که گوشت خودش را بگیرد ، پس از اینکه گوشت خودش را گرفت دیگر نیازی به باد زدن نیست ( در زمان طبخ کباب ها را چند بار روی هم بزنید تا روغنی که از کباب ها چکیده میشود به خورد کباب ها برود ).
نکته ها :
میتوانید گوشت را چرخ کنید و نمک بزنید و داخل فریزر بسته بندی کنید و در زمان تهیه کباب با پیاز آب گرفته مخلوط کنید و پس از 1 ساعت استراحت داخل یخچال به سیخ بکشید. در بعضی از روش ها مایه کباب 1 شب داخل یخچال استراحت داده و سپس کباب میشود.
مواد لازم
گوشت قلوه گاه گوسفندی 700 گرم
گوشت لخت گوساله 300 گرم
پیاز درشت 2 عدد رنده شده و آب گرفته
زرده تخم مرغ 1 عدد دلخواه
پودر نان 1 قاشق غذا خوری دلخواه
ورز به میزان زیاد !
مهمترین چیز توی کباب کوبیده چیه؟ گوشت اونه.
ترکیب درصد گوشتها با هم و انتخاب صحیح گوشت خیلی مهمه.
همونطور که همتون می دونید گوشت مناسب برای کباب کوبیده قلوه گاه هست.
البته با ترکیب گوشت گوساله.
به نسبت 70 به 30.
70 درصدش قلوه گاه گوسفندی و 30 درصدم گوشت لخت گوساله.
دو بار چرخ بشه و ورز هم خیلی مهمه.
نکته بعدی پیاز آب گرفته هست.
حتما آبش رو بگیرید تا کباب از روی سیخ نریزه. البته برای این مدل که توی تابه درست می شه کمی از آب پیازم بهش بزنید تا زمان سرخ شدن زیادی خشک نشه.
استفاده از 1 قاشق پودر نان یا 1 زرده هم دلخواه هست.
کباب ها رو توی تابه بچینید.
میتونید کف تابه رو خیلی خیلی کم چرب کنید و همینطور روی کباب ها رو و در فر داغ بگذارید و تند تند چک کنید تا نسوزه
من با روش تابه ایش بیشتر پسندیدم.
به نظرم توی فر کمی خشک می شه.
کبابهاتون رو توی تابه بچینید و به تابه کمی روغن اضافه کنید و روی گاز مثل
کباب تابه ای سرخشون کنید و با کته ایرونی اصیل نوش جان کنید…
من با نصف مقدار مواد داده شده کار کردم. و 5 سیخ کباب کوبیده کوچولو داشتم .
این غذا اگه گوشتش رو از قبل آماده کرده باشید جزو غذاهای تنبلونه و سریع می شه.
تخم مرغ 4 عدد
روغن مایع دو سوم لیوان
شکر یک و نیم لیوان
ماست یک لیوان
بیکینگ پودر یک قاشق مرباخوری
وانیل یک سوم قاشق چایخوری
آرد دو لیوان
ابتدا تخم مرغ ها را در ظرفی خوب هم می زنیم تا کمی سفید شوند.
شکر و روغن را نیز در ظرف دیگری می ریزیم و هم می زنیم تا به صورت مایع کرم رنگی درآید.
سپس تخم مرغ هایی را که قبلا زده بودیم، به مخلوط شکر و روغن اضافه می کنیم و 5 دقیقه هم می زنیم تا خوب مخلوط شوند.
بیکینگ پودر، وانیل و ماست را به مواد بالا اضافه می کنیم و هم می زنیم تا مایع یکدستی شود.
بعد آرد را کم کم به مایع اضافه می کنیم (بهتر است آرد را روی مواد الک کنیم).
بعد به آرامی مایع کیک را هم می زنیم تا آرد خوب مخلوط شود (بعد از اضافه کردن آرد، مایع را نباید خیلی هم بزنیم).
ظرف پیرکسی را از قبل چرب کرده و در فر می گذاریم تا داغ شود.
سپس کمی آرد در ته ظرف پیرکس داغ می پاشیم و مایع کیک را درون آن می ریزیم.
این کیک را در ماکرویو به مدت 20 دقیقه می گذاریم و اگر از فر استفاده می کنیم، مدت 40 دقیقه می گذاریم.
بعد از سرد شدن کیک، آن را برش می زنیم و روی آن را با پودر قند و پودر گردو یا پسته یا بادام تزئین می کنیم.
نکته :
منظور من از لیوان برای مواد لازم در بالا ، یک عدد لیوان فرانسوی است.
مواد لازم برای کیک : تخم مرغ : 4 عدد (220 الی 240 گرم)
آب گرم : 1/4 پیمانه (40 میلی لیتر)
شکر : 1/4, 1 پیمانه (187 گرم)
وانیل شکری : 1/4 قاشق چایخوری
آرد : 1 پیمانه (105 گرم)
نمک : 1/8 قاشق چایخوری
بیکینگ پودر : 1 قاشق چایخوری (3 گرم)
نشاسته ذرت (پودرشده) : 1 پیمانه (105 گرم)
پودر کاکائو : 1/3 پیمانه (20 گرم)
مواد لازم برای کرم میانی کیک : کره : 2/3 پیمانه (105 گرم)
پودرقند : 1 پیمانه (115 گرم)
پودر کاکائو : 1/2 پیمانه (30 گرم)
تخم مرغ : 1 عدد (55 الی 60 گرم)
آب انگور : 2 قاشق سوپخوری (28 میلی لیتر)
وانیل شکری : 1/4 قاشق چایخوری
خامه (فرم گرفته) : 2 پیمانه (400 گرم)
شکلات ذوب شده : 400 گرم
– ابتدا فر را روی حرارت 350 درجه فارنهایت یا 180 درجه سانتیگراد روشن کنید.
– تخم مرغ ها را داخل ظرف پلاستیکی یا شیشه ای شکسته به همراه آب گرم با همزن برقی به مدت یک دقیقه بزنید.
– شکر و وانیل شکری را اضافه کرده و به مدت دو دقیقه دیگر به هم زدن ادامه دهید.
– آرد را با نمک ، بیکینگ پودر ، نشاسته و پودر کاکائو مخلوط کرده و به مواد بالا اضافه کنید و مایه را با لیسک (قاشق پلاستیکی) مخلوط کنید تا یکدست شود.
– مایه را در قالب گردی به قطر 20 سانتی متر که کف آن را کاغذ روغنی قرار داده و با مقداری روغن مایع چرب کرده اید بریزید.
– قالب را در طبقه ی وسط فر به مدت 20 الی 30 دقیقه قرار دهید تا پخته شود. سپس از فر درآورید و بگذارید تا کاملا” خنک شود.
– کره را با همزن برقی بزنید تا کاملا” نرم شود.
– پودر قند را با پودرکاکائو مخلوط کرده و الک کنید. سپس به همراه تخم مرغ و وانیل به کره بیفزایید و با همزن برقی بزنید تا مواد کاملا” یکدست شود.
– به مواد آب انگور بیفزایید و به مدت سی ثانیه همه ی مواد را روی حرارت ملایم قراردهید و هم بزنید تا کمی رقیق شود.
– کیک را پس از سرد شدن دو برش افقی داده و میان لایه های کیک کرم را بمالید. سپس لایه های کیک را روی هم گذاشته و اطراف و روی کیک را با خامه ی فرم گرفته بپوشانید.
– شکلات ذوب شده را روی کیک بریزید و صاف کنید.
– کیک را در یخچال قرار داده تا شکلات بسته شود. سپس آن را در ظرف مورد نظر قرار داده و به صورت دلخواه با مقداری خامه ی فرم گرفته سفید و شکلاتی تزئین کنید.
نکته :
– مخلوط آرد را بهتر است قبل از اضافه کردن به مواد کیک دو تا سه بار الک کنید. این عمل باعث سبک شدن کیک می شود.
– چاقوی مناسب برای برش کیک، چاقوی دندانه دار یا اره ای است.
– کیک در هنگام برش زدن حتما” سرد شده باشد.
مواد لازم
تخم مرغ : ۲ عدد
آرد : ۲ لیوان
شیر : ۱ لیوان
وانیل : نصف قاشق چایخوری
شکر : ۱ لیوان
بیکینگ پودر : ۲ قاشق چایخوری
روغن مایع : نصف لیوان
برای تهیه کیک صبحانه ابتدا تخم مرغ ها را به همراه شکر و روغن در درون ظرف مناسبی با کمک همزن برقی با یکدیگر مخلوط کنید.
سپس آرد و بیکینگ پودر را الک کنید و آن ها را به مایه کیک اضافه کنید.
با کمک قاشق چوبی مایه کیک را هم بزنید تا مواد به خوبی با یکدیگر مخلوط شوند سپس مایه کیک را در درون یک قالب ۳۲ سانتی متری که از قبل چرب کرده اید بریزید و قالب را به مدت ۳۰ تا ۴۰ دقیقه در درون فر با دمای ۱۸۰ درجه قرار دهید.
در هنگام اجرای مراجل دستور پخت کیک صبحانه در صورت تمایل می توانید برای خوش طعم کردن کیک از آب پرتقال و یا آب آناناس نیز استفاده کنید. امیدواریم از پخت این کیک خوشمزه در منزل نهایت لذت را ببرید و لحظات خوب و خوشی را در کنار اعضای خانواده خود سپری کنید.
دم کردن قهوه یکی از چیزهایی است که خیلی ها دوست دارند بدانند، خیلی از افراد طرز دم کردن قهوه را به صورت صحیح نمی دانند .
برای درست کردن قهوه ترک باید از پودر دانه های قهوه ی تازه برشته شده استفاده کنید. دانه های قهوه را در هاون بکوبید یا آسیاب کنید و پودر قهوه درست کنید. همچنین می توانید برای اینکه تجربه بهتری از درست کردن قهوه داشته باشید از قهوه جوش مخصوص استفاده نمایید.
این نوع قهوه معمولاً به عنوان قهوه ترک شناخته می شود و روش درست کردن آن در سراسر خاورمیانه به یک شکل است. بنابراین به عنوان قهوه خاورمیانه هم شناخته می شود. در یونان در پاسخ به حمله ترکیه به قبرس در سال 1974 نام آن را به قهوه یونانی تغییر دادند که در حقیقت همان قهوه ترک است اما با یک نام متفاوت.
(مقدار مواد در طی مراحل توضیح داده می شود)
دانه های قهوه
آب (در صورت تمایل می توان شیر را جایگزین آن کرد)
شکر
عطر و طعم دهنده های لازم
دانه های قهوه را انتخاب کنید. بهترین نوع آنها برای قهوه ترک عبارتند از : موکا، جاوا و وینی برشته شده. همچنین دانه های کمتر روغنی عربی هم انتخاب مناسبی است.
دانه های قهوه را خوب آسیاب کنید. پودر قهوه تان باید یکدست باشد و خیلی خوب آسیاب شده باشد. پودر قهوه آماده هم می تواند برای این کار مورد استفاده قرار گیرد، البته زیاد تازه نیست.
یک قاشق چای خوری سر پر (5 گرم) به ازای هر فنجان در cezve قهوه جوش مخصوص بریزید. cezve یک ظرف مخصوص است که قسمت پایین آن پهن است و دارای گردنی باریک، یک دهانه و دسته ای بلند است.
شکر را به میزان دلخواه خود اضافه کنید و برای هر فنجان به اندازه ی همان فنجان آب سرد در قهوه جوش بریزید.
اگر می خواهید عطر و طعم خوبی به قهوه تان بدهید می توانید مانند نسخه عربی آن ، مواد زیر را اضافه کنید :
1/2 قاشق چای خوری دانه هل خرد شده یا 1/8 قاشق چای خوری هل و دارچین و جوز و میخک.
مخلوط را با یک چنگال یا قاشق کوچک – مثل حرکت هم زدن تخم مرغ – خوب هم بزنید. چنگال بهتر از قاشق پودر خشک قهوه و آب را با هم مخلوط می کند.
قهوه جوش را روی حرارت ملایم قرار دهید تا به آرامی به جوش بیاید. در مدتی که روی حرارت قرار دارد آن را هم نزنید. هر چه حرارت کمتر باشد قهوه طعم بهتری پیدا خواهد کرد. قهوه جوش را به حال خود رها نکنید.
مشاهده می کنید که قهوه شروع به کف کردن می کند. وقتی که کف شروع به بالا آمدن کرد، آن را با قاشق داخل فنجان بریزید زمانی که قهوه شروع به جوشیدن کرد و کف تا دهانه ظرف بالا آمد، قهوه جوش را از روی اجاق بردارید و وقتی قهوه کمی از حالت جوش درآمد آن را داخل فنجان مخصوص قهوه ترکی بریزید. فنجان های مخصوص قهوه ترکی کوچکتر از فنجان های معمولی است. اگر فنجان مخصوص ندارید از فنجان کوچک معمولی استفاده کنید.
اگر قهوه تان خیلی کف دارد آن را با قاشق بردارید. سپس قهوه جوش را مجدداً روی اجاق بگذارید و همین کار را برای فنجان بعدی تکرار کنید.
برای اینکه کف قهوه از بین نرود، از کناره فنجان قهوه را داخل آن بریزید نه از وسط آن. کف قهوه گاهی اوقات در اسپرسو و در کشورهای اروپای غربی crema نامیده می شود که مانند کف شیر به نظر می رسد در حالی که داخل آن شیر ندارد. در کنار قهوه می توانید یک لیوان آب سرد هم سرو کنید. آب را پیش از قهوه می نوشند تا دهان تازه باشد و طعم قهوه را بهتر درک کنند.
دور و بر فنجان را تمیز کنید.
یک قطعه راحت الحلقوم -آب نبات آدامس مانندی که روی آن پودر شکر ریخته شده است- کنار آن برای شیرین کردن دهان پس از خوردن قهوه سرو کنید.
قهوه ترک را به آرامی می نوشند. حداقل یک دقیقه قبل برای برداشتن فنجان کوچک و نوشیدن قهوه صبر کنید.
مواد لازم برای سه نفر :
قهوه ترک : 4 قاشق مربا خوری سر پر
شکر : 4 قاشق مربا خوری سر پر
شیر : سه فنجان سر خالی (اندازه فنجان باید به اندازه فنجان هایی باشد که در آن قهوه را می خواهید سرو نمایید)
در یک شیر جوش کوچک قهوه ترک، شکر و شیر را ریخته و با قاشق مربا خوری به هم می زنیم تا کمی حل شود سپس آن را روی شعله گاز با حرارت بسیار کم می گذاریم و آرام آرام هم می زنیم. هنگامی که کمی قهوه داخل شیر مخلوط شد دست از هم زدن برمی داریم.
قهوه را روی گاز رها نکنید زیرا ممکن است سر برود. زمانی که قهوه روی شیر کمی حالت پف کرده به خود گرفت ( نه مانند زمانی که می خواهد شیر سر برود بلکه قهوه روی شیر کمی حالت پف کرده به خود می گیرد ) یعنی قهوه آماده شده. شیرجوش را از روی گاز برداشته ولی قهوه را به هم نمی زنیم.
حال با قاشق مربا خوری به آرامی خامه قهوه (کف روی شیر قهوه) را بر می داریم و آن را بین فنجان ها تقسیم می کنیم.
سپس بقیه شیر قهوه را هم زده و در فنجان ها می ریزیم.
حال قهوه آماده سرو می باشد.
نکته : اگر می خواهید این نوع قهوه را برای تعداد بیشتر یا کمتری از افراد سرو کنید باید به ازای هر نفر یک قاشق مربا خوری سر پر قهوه و شکر اضافه نمایید ولی به ازای هر سه نفر یک قاشق مربا خوری دیگر قهوه و شکر اضافه نمایید یعنی اگر به عنوان مثال می خواهید این قهوه را برای 6 نفر درست کنید باید 8 قاشق قهوه و 8 قاشق شکر بریزید ولی اگر بخواهید برای دو نفر این قهوه را سرو نمایید باید دو قاشق قهوه و دو قاشق شکر استفاده نمایید.
نکته :
این قهوه را می توان به جای شیر با همان میزان آب نیز تهیه نمود که البته طعم قهوه با شیر بسیار مطبوع تر می باشد.
یک کیلو (شوریده- سنگسر- هامور) ماهی پوست گرفته و پاک شده
یک بوته سیر
300 گرم سبزی (گشنیز و شنبلیله)
یک بسته تمرهندی
یک عدد متوسط پیاز
به قدر دلخواه زردچوبه و نمک
یک قاشق چایخوری پودر فلفل قرمز
یک قاشق غذا خوری و یا یک فنجان آب گوجه فرنگی رب گوجه فرنگی
ماهی را به اندازه ی تکه های 4×4 سانتی متر خُرد کرده و می شوییم . ماهی که برای قلیه ماهی استفاده می کنیم بایستی بدون استخوان باشد. به همین دلیل ماهی های : شوریده- سنگسر- هامور و حلوا سیاه برای تهیه این غذا مناسب هستند. سبزی این خورشت شامل شنبلیله و گشنیز، هر کدام یه میزان 150 گرم می باشد. پیاز خرد شده را با 3 قاشق سوپخوری روغن، کمی تفت می دهیم. سپس سیر و شنبلیله و گشنیز خرد شده، را با آن کمی تفت می دهیم. ماهی را با کمی زردچوبه و نمک، به همراه سبزی ها تفت می دهیم. بعد شیره تمرهندی و رب گوجه فرنگی را اضافه کرده و قلیه ماهی را با شعله ملایم به مدت 30 دقیقه می پزیم. غذا آماده ی سرو است.
این خورشت ، یک غذای محلی خوشمزه و برای نواحی خوزستان است. به علت دارا بودن سبزی و سیر، غذای خوش طعم و خوش رنگی است. ترشی این غذا بوسیله تمرهندی تأمین می شود.
همچنین در تهیه این خورش به جای گوشت قرمز از ماهی استفاده شده است که نه تنها ضرری ندارد ، بلکه دارای فواید بسیاری است. کسانی که دارای چربی خون بالا و یا ناراحتی قلبی هستند، می توانند از این خورشت استفاده کنند ولی به شرط آنکه مواد با مقدار کمی روغن و برای مدت کوتاهی تفت داده شوند.
این میزان برای 2 تا 4 نفر هست :
ماهی بدون استخوان مخصوص قلیه 4 تکه یا نیم کیلو (سرخو ، شیر ،جش، هامور، سنگسر ، سکن)
سبزی قلیه خرد شده 300 گرم : شامل 250 گرم گشنیز و 50 گرم شنبلیله
سیر 6 حبه
تمر هندی 1 بسته 250 گرمی
پیاز متوسط یک عدد
زردچوبه یک قاشق چایخوری سر پر
آرد گندم 2 قاشق غذاخوری سر پر
روغن
نمک و فلفل قرمز
ماهی خرد شده رو نمک زده و بذارید طعم دار بشه
تمر هندی رو با 2 لیوان آب و 2 قاشق آرد بذارید خیس بخوره
پیاز رو نگینی خرد کرده و در روغن تفت بدید
سیر رو رنده کرده و با فلفل و زردچوبه و نمک مخلوط کنید و وقتی پیاز طلایی شد این مخلوط رو هم اضافه و تفت بدید
مواظب باشید نسوزه
سپس سبزی رو هم اضافه و خوب با پیاز و مخلوط سیر تفت بدید و وقتی خوب تفت داده شد نصف لیوان آب اضافه کنید
و اجازه بدید سبزی کمی بپزه
حالا تمر هندی که با آب و آرد گذاشتید خیس بخوره از صافی رد کنید و روی سبزی ها بریزید
حالا یک لیوان آب دیگه روی باقیمونده تمر ریخته و از صافی رد کرده و توی قابلمه غذا بریزید یعنی کلا سه لیوان آب تمر توی این غذا میریزید
به هیچ عنوان در قابلمه رو نمیبندیم بلکه کمی باز میذاریم
ماهی ها رو بشورید تا نمکش شسته بشه و وقتی آب قلیه جوشید ماهی رو هم اضافه کنید
خود بوشهری ها کله ماهی رو به عنوان بهترین جای ماهی توی قلیه میریزن اما ما دوست نداشتیم
و کله ماهی رو حذف کردیم
همچنان در قابلمه باید نیمه باز باقی بمونه
تا اینکه ماهی پخته شه (بسته به نوع ماهی فرق میکنه. حدود بیست تا سی دقیقه. مثلا واسه ماهی “شیر” نیم ساعت)
بعد زیرش رو کم میکنیم تا قلیه جا بیافته حدود 10 تا 15 دقیقه
در قابلمه تا آخر پخت نیم باز باشه
قلیه ماهی خیلی زود پخته و اماده میشه
مواد لازم
سبزی قلیه را از قبل سرخ کنید و کنار بگذارید(جعفری و گشنیز و مقدار کمی شنبلیله) 500 گرم
ماهی مخصوص قلیه (شیر،صُبیتی،سکن) 800 گرم.معمولا آبادانی ها برای قلیه “میش ماهی”استفاه می کنن.
پیاز درشت 2 عدد
سیر یک بوته
رب گوجه 3 قاشق سوپخوری
ادویه مخصوص ماهی که شامل : زردچوبه،فلفل سیاه،فلفل قرمز،پودر لیمو عمانی.
آرد و نمک و ادویه برای سرخ کردن ماهی
تمر هندی یک بسته 100 گرمی
روغن به میزان لازم
اول پیازها رو ریز ریز خورد کرده و سرخ می کنیم وقتی پیازها دارن خوب رنگ می گیرند،سیر های ریز خورد شده رو هم اضافه می کنیم و تفت می دیم.
ادویه مخصوص ماهی رو به سیر و پیاز اضافه می کنیم و به تفت دادن ادامه می دیم و بوی سیر و پیاز که بلند شد و به مشامتون رسید رب گوجه رو اضافه کنید و مقداری دیگه تفت بدید تا رنگ رب گوجه باز بشه و به خوشرنگی برسه.
حالا نوبت اضافه کردن سبزی قلیه ماهی هست که از قبل بطور جدا سرخ کرده ایم .
3 تا 4 دقیقه ای مواد رو با هم مخلوط کرده و تفت می دیم تا مواد در حین تفت دادن با هم میکس شوند.
تمر هندی رو با آب گرم مخلوط کرده و چنگ می زنیم تا شیره ی تمر با آب میکس بشه.
تمر را که خوب با آب مخلوط کردیم از صافی یا پارچه ی تمیزی عبور میدیم تا هسته و ریشه تمر گرفته بشه و آب تمر صاف شده رو به مواد تفت داده اضافه می کنیم
به مدت نیمساعتی صبر می کنیم تا بجوشد و جا بیافتد.
توی یک دیس آرد و زردچوبه و نمک رو با هم مخلوط می کنیم .
حالا ماهی ها رو که از قبلا شسته ایم و با پارچه تمیزی خشک کرده و آب ماهی را گرفته ایم
قطعه به قطعه درون مخلوط آرد و زردچوبه و نمک زده و درون روغن داغ سرخ می کنیم
و هر قطعه ماهی که کاملا سرخ شد به آرامی درون دیگ قلیه قرار می دیم .
وقتی همه ی ماهی ها رو سرخ کردیم و درون دیگ قلیه جا دادیم زیر شعله ی اجاق گاز رو کم می کنیم (بصورت دم کشی)
و درب دیگ قلیه رو نیمه باز میزاریم و می گذاریم تا به مدت یکساعت روی شعله اجاق باشد تا قلیه جا بیفتد یعنی روغن قلیه بیاد بالا و روی قلیه را بگیرد.
قلیه شما آماده است
نوش جان
مواد لازم
گشنیز ۲۵۰ گرم
شنبلیله ۵ شاخه
پیاز بزرگ ۱ عدد
سیر بزرگ ۱ عدد
فلفل سبز ۱ عدد
ماهی به میزان دلخواه (هرنوع ماهی می شود.ولی بیشتر با ماهی هوور یا همان ماهی تن تازه).
تمر هندی که بهتر است از تمبر هندی بی هسته که رنگ سیاه دارد استفاده کنیم . به علت رنگ و طعم آن
رب گوجه فرنگی ۱ قاشق سر صاف غذاخوری
ابتدا سبزی ها را به اضافه پیاز و سیر و فلفل را در غذا ساز می ریزیم تا کاملا ریز شود و مانند خمیر یکدست شود .
روغن را در ظرفمان می ریزیم و کمی که داغ شد مواد را از غذا ساز یا همان میکسر بیرون می آوریم و در روغن سرخ می کنیم .
کم زرد چوبه هم میریزیم تا رنگ بهتری بگیرد و با شعله ملایم می گذاریم خوب پخته شود و بوی دل انگیز مواد در بیایید .
وقتی کلا سرخ شد ماهی ها را هم اضافه می کنیم و با شعله ملایم پخته شود. (نکته : ماهی اگر خوب با سبزی پخته نشود غذایمان بوی ضخم می دهد.)
کاملا که سرخ شد. تمبر هندی ۱۵۰ گرم را در ۱/۵ لیتر آب گرم از قبل می گذاریم به مدت نیم ساعت خیس بخورد .
وقتی ماهی را با موادمان سرخ کردیم آب تمبر را از صافی با توری ریز رد می کنیم و بعد آب تمبر را به مواد اضافه می کنیم تا کاملا بجوشد و ماهی با آب تمبر خوب پخته شود .
رب گوجه فرنگی را همزمان با آب تمبر اضافه می کنیم و شعله اجاق را زیاد می کنیم .
وقتی که قلیه ما جا افتاد به مدت ۱۰ دقیقه شعله را بسیار کم می کنیم تا کاملا روغن را پس دهد .
قلیه ما آماده است که بسیار هم لذیذ است . این قلیه را برنج آبکش شده میل می کنند به اضافه سبزی خوردن و لیموی تازه .
مواد لازم برای تهیه خورشت قورمه سبزی برای 4 تا 6 نفر
سبزی قورمه سبزی شامل : تره، جعفری، کمی برگ چغندریا اسفناج در صورت تمایل، گیشنیز، شمبلیله
یک کیلو
لوبیا چیتی یا قرمز
یک سوم لیوان
پیاز
یک عدد
شمبلیله خشک
یک قاشق غذاخوری
نمک و فلفل و ادویه
به میزان لازم
لیمو عمانی
4 تا 5 عدد
گرد لیمو
به مقدار کافی
روغن جهت سرخ کردن سبزی و گوشت
به مقدار کافی
لوبیا را از شب قبل می خیسانیم و دو یا سه بار آب آن را عوض می کنیم. سپس به همراه آب و نمک میگذاریم تا کمی بجوشد.
لیمو عمانی را در ظرف آب می اندازیم تا کمی نرم شود و با چنگال آن را سوراخ میکنیم.
پیاز را نگینی خرد کرده و با کمی روغن سرخ می کنیم تا طلایی شود.
گوشت را با توجه به سایز مورد نظرمان خرد می کنیم و با پیاز کمی تفت می دهیم تا رنگ گوشت عوض شده و سرخ شود به صورتی که آب آن خارج شود. سپس به آن زرد چوبه و کمی فلفل ترجیحا فلفل قرمز اضافه می کنیم و تفت می دهیم.
لوبیا ها را به گوشت و پیاز اضافه کرده و با اندکی آب می گذاریم نیم پز شوند.
در این حین سبزی را شسته و خرد می کنیم. سپس آن راسرخ می کنیم. اگر از سبزی فریز شده استفاده می کنید سبزی را به صورت یخ زده بدون آن که یخ آن باز شود در روغن قراردهید تا پس از سرخ شدن، سبزی به صورت لاستیکی و سیاه رنگ نشود.
بعد از نیم پز شدن لوبیا و گوشت، سبزی سرخ شده، لیمو عمانی و آب را به مواد اضافه می کنیم و اجازه می دهیم خورش با حرارت ملایم کاملا پخته و جا بیفتد.
در آخر نمک و فلفل و گرد لیمو رو اضافه می کنیم .در بعضی مناطق به خورش قرمه سبزی رب گوجه و آبلیمو اضافه میکنند که بستگی به ذائقه افراد دارد.
بهتر است سبزی خورشت قورمه سبزی خیلی ریز خرد شود چون به این ترتیب خورش بهتر جا می افتد.
آب را به صورت یک جا به خورشت اضافه نمایید.
حتی الامکان برای پخت قورمه سبزی از سبزی تازه استفاده کنید. چرا که خورش قورمه سبزی خوشمزه تر و خوش رنگ تر می شود و صد البته ویتامین های موجود در سبزی بهتر حفظ می شود.
اگر می خواهید سبزی قورمه سبزی را در فریزر نگهداری کنید بهتر است که آن را سرخ نشده در فریزر بگذارید و موقع پخت سرخ کنید تا سالم تر و خوش رنگ تر (سبزتر) باشد. چون از نظر بهداشت غذا روغن مایع نباید یخ بزند و مصرف روغن جامدهم برای سلامتی مضر است.
شنبلیله خورش قورمه سبزی نباید زیاد باشد چون خورش تلخ می شود.
اگر سبزی قورمه سبزی درشت خرد شده باشد خورش هر چه بجوشد جا نمی افتد.
در بعضی از نواحی شمال کشور، سبزی های محلی خود را نیز به قورمه سبزی اضافه می کنند.
سرخ کردن زیاد سبزی باعث تیره شدن رنگ آن و در نتیجه از دست دادن خواص غذایی آن می شود.
نسبت سبزی های مختلف در قورمه سبزی بستگی به ذائقه خانواده دارد.ولی در هر حال اگر تره زیاد باشد طعم خورش تند می شود. اسفناج زیاد به خورش، مزه خورش آلو اسفناج می دهد. شنبلیله زیاد خورش را تلخ می کند و بوی گشنیز هم در خورش قورمه سبزی نباید خیلی محسوس باشد.
نکته دیگر آنکه اگر سبزی موقع خرد کردن آب انداخت آب آن را دور نریخته و به خورش اضافه کنید.
هنگام سرخ کردن سبزی قورمه سبزی ، روغن سبزی را اول به آن اضافه کنید و به اصطلاح نگذارید آب سبزی خشک شود بعد روغن بریزید چون رنگ روغن روی خورش جا افتاده و سبزی سبز و خوش رنگ می شود.
هنگام خاموش کردن شعله می توان قطعه هایی از یخ به خورش اضافه کرد تا روغن خورش به سطح خورش بیاید.
گوشت قورمه سبزی نباید خیلی ریز باشد. در اندازه گردویی درشت مطلوب است و می تواند با استخوان یا بدون استخوان باشد.
از گوشت راسته نیز می توان استفاده کرد.
استفاده از گوشت گوساله یا گوسفند بستگی به ذائقه خانواده دارد ولی این خورش باگوشت گوسفند بدون چربی خوشمزه تر است.
برخی علاوه بر گوشت خورشی و عصاره موجود در آن از عصاره مرغ، یا قلم استخوان استفاده می کنند.
لیمو عمانی جز لاینفک خورش قورمه سبزی است که دو نوع روشن و تیره دارد. برای قورمه سبزی بهتر است از نوع لیمو عمانی تیره رنگ استفاده شود.
لیموعمانی همراه با آبلیمو و آبغوره استفاده می شود.
به کار بردن رب گوجه فرنگی همراه با لیموعمانی ، از میزان رنگ سبزی خورش قورمه سبزی می کاهد.
از گرد لیموعمانی در قورمه سبزی استفاده می شود که البته رنگ خورش را تیره می کند.
برخی نیز در خورش قورمه سبزی از چاشنی آب نارنج استفاده می کنند.
لوبیای قورمه سبزی، لوبیای قرمز یا چیتی است.
در بعضی از شهرها (شهرهای خراسان) از لوبیا چشم بلبلی در خورش قورمه سبزی استفاده می شود
مواد لازم برای 100 نفر :
گوشت گوسفندی 8 کیلو گرم
لوبیا قرمز 2 کیلو گرم
پیاز 10 کیلو گرم
لیمو عمانی 1 کیلو گرم
سبزی قورمه 10 کیلو گرم
برنج 15 کیلو گرم
1. لوبیاها را بشویید و بگذارید بپزد .گوشت گوسفندی را هم پاک کنید و به اندازه خورشی خرد کنید. پیازها را خرد کنید و کناری بگذارید. سبزی قورمه را هم پاک کنید و بعد از شستن خرد کنید و در روغن سرخ کنید.
2. دیگی آماده کنید و گوشت را همراه با مقداری روغن در آن بریزید و تفت دهید.به گوشت در حال سرخ شدن پیاز هم اضافه کنید.
3. ریختن زردچوبه هم فراموش نکنید..سپس سبزی سرخ شده و لوبیای پخته را هم بیفزایید. حالا مقداری آب بریزید و در دیگ را بگذارید و صبر کنید تا گوشت بپزد و خورش جا بیفتد نیم ساعت قبل از پایان پخت ،بعد از اینکه از پختن گوشت مطمئن شدید ،نمک به همرااه با لیمو عمانی اضافه کنید.
4. برای اینکه خورش خوشمزه تر شود لوبیاها را به جای پختن بعد از شستن و خشک کردن ،5 تا 6 دقیقه در تابه ای بدون روغن که از قبل گرم کرده اید تفت دهید.البه لوبیاها را باید مرتب هم بزنید تا نسوزد. مراقب باشید مقدار شنبلیله سبزی زیاد نباشدزیرا خورش تلخ می شود.
5. اگر گشنیز سبزی قورمه را زیاد بریزید خورش کمی شیرینتر میشود . بعضی ها اصولاً آن را حذف می کنند.
6. در مخلوط سبزی قورمه، با توجه به فصل،اسفناج یا برگ چغندر می ریزند. حالا که فصل زمشتان است از اسفناج استفاده نمایید اسفناج به خورش لعاب می دهد.
7. به هر کیو گرم شسبزی 5 تا 6 شاخه پیازچه هم بیفزایید . پیازچه طعم خورش را خوشمزه می کند. سبزی خورش قورمه را خیلی سرخ نکنید زیرا تلخ می شود.
8. برای پخت قورمه سبزی در حجم زیاد معمولاً لوبیا را از قبل نمی پزند آن را از شب قبل خیس کرده و همزمان با سبزی به گوشت اضافه می کنند ولی در این صورت دیگر نمی شود لوبیارا تفت داد.
9. اگر علاوه بر لیمو عمانی درسته از پودر لیمو عمانی هم اضافه کنید خورش خوش طعم تر می شود. بعضی ها علاوه بر لیمو عمانی آبلیمو ترش یا آبغوره هم می ریزند.