قیمه از پرطرفدار ترین غذاهای ایرانی است که بسیار لذیذ و خوشمزه می باشد و در کنار برنج استفاده می شود. این غذا به روشهای مختلفی طبخ می شود. گوشت قیمه معمولاً از راسته یا مغز ران گوسفند یا گوساله تهیه می شود. در گذشته گوشت قیمه را بسیار ریز خرد می کردند، به طوری که از عدس قرمز (دال عدس ) کوچک تر بود که به آن قیمه سرموری می گفتند. امروزه گوشت قیمه را به صورت چهارگوش کوچک در می آورند.
گوشت خورشتی
5/0 کیلو
پیاز
2 عدد
سیب زمینی
400 گرم
لپه
200 گرم
لیمو عمانی
5 عدد
رب گوجه فرنگی
2 قاشق غذاخوری
نمک، فلفل و زردچوبه
به مقدار لازم
روغن
به مقدار لازم
پیاز را ریز خرد کنید و با مقداری روغن در قابلمه یا زودپز تفت دهید. لپه را بشویید. گوشت را قطعه قطعه خرد کنید و با پیاز و لپه شسته شده تفت دهید. در موقع تفت دادن به مقدار کافی فلفل و زردچوبه هم به مواد اضافه کنید. همین که رنگ گوشت عوض شد، مقداری آب روی آن بریزید و بگذاریید با شعله ملایم بپزد.
بعد از یک ساعت، لیمو عمانی ها را با چنگال سوراخ کرده و به خورش اضافه کنید. سپس حرارت شعله را کم کنید تا خورش به آرامی بپزد و جا بیفتد. در انتهای پخت خورش ، نمک و رب گوجه فرنگی را به آن اضافه کنید. وقتی خورش به روغن افتاد و مواد خورش کاملاً پخت، شعله را خاموش کنید.
سیب زمینی ها را پوست بکنید و خلال کنید و با روغن داغ در ماهیتابه سرخ کنید. بعد از اینکه خورش را در ظرف کشیدید، سیب زمینی های سرخ شده را روی آن بریزید ( یا می توانید قبل از ریختن خورش در ظرف ، سیب زمینی ها را در آن بریزید و هم بزنید ).در صورت تمایل می توانید.
مقدار خیلی کم هم دارچین روی ظرف خورش بریزید که البته بستگی به ذائقه شما دارد. همچنین می توانید برای تزئین خورش در میهمانی ها ، مقداری از سیب زمینی را مطابق تصویر بالا به صورت گل ببرید و سرخ کنید.امیدواریم با تهیه این غذای بسیار خوشمزه، لذت کافی را برده و لحظات خوشی را در کنار خانواده سپری کنید.
خورش قیمه بادمجون، از غذاهای سنتی و خوشمزه ایرانیست که درست کردن آن کمی قلق دارد.
مواد لازم
گوشت گوسفند با استخوان 1کیلو
لپه 4 قاشق غذاخوری
بادمجان قلمی 8 عدد
گوجهفرنگی 10 عدد
رب گوجهفرنگی 1 قاشق غذاخوری
غوره به میزان لازم
پیاز 1 عدد
روعن مایع گیاهی به میزان لازم
دارچین به میزان لازم
نمک و فلفل به میزان لازم
طرز تهیه
قبل از هرکاری بادمجانها را پوست گرفته و نیم ساعت در آب نمک غلیظ میخوابانیم، سپس آنها را شسته و در آبکش میگذاریم تا آبش برود و خشک شود.
بهتر است بادمجانها را در این مرحله در آفتاب بگذاریم تا زودتر خشک شوند و تلخی آنها هم گرفته شود در غیراینصورت باید مدت طولانیتری باقی بماند تا خشک شود. خشک شدن بادمجان علاوه بر گرفتن تلخی آن باعث میشود در هنگام سرخشدن کمتر روغن به خود بگیرد.
سپس بادمجانها را سرخ کنید.
پیاز را خرد کرده و درون قابلمه مناسب میریزیم، کمی روغن اضافه کرده و روی شعله متوسط سرخ میکنیم تا سبک شود.
پیاز که سرخ شد، گوشت گوسفند با استخوان را که بهصورت تکههای درشت خردشده اضافه میکنیم و تفت میدهیم در این زمان نمک و فلفل را به گوشت اضافه میکنیم که همزمان با تفت خوردن گوشت بوی عطر آنها بلند شود.
وقتی گوشت تفت خورد، لپه پاکشده و شسته را به قابلمه اضافه کرده و هممیزنیم. با تفت دادن لپه از وا رفتن آن در خورش جلوگیری میکنیم.
رب گوجهفرنگی را به قابلمه اضافه کرده و هم میزنیم تا کمی تفت بخورد و رنگ آن شفافتر شود. توجه داشته باشید که از اضافه کردن رب زیاد به غذاها بپرهیزید.
چون مزه خورشت را تحت تاثیر قرار میدهد.
حال باید به مواد درون قابلمه آب اضافه کرد تا به آهستگی بپزند. در این مرحله 5 عدد از گوجهفرنگی ها را رنده کرده و همراه آب به قابلمه اضافه میکنیم.
گوجهفرنگی رنده شده به خورشت غلظت بیشتر و طعمی عالی میدهد.
شعله را زیاد میکنیم تا آب خورشت جوش بیاید، بعد شعله را کم کرده و در قابلمه را میبندیم تا به آرامی گوشت و لپه بپزند.
قتی خورشت کامل پخت، نمک آن را اضافه میکنیم. توجه داشته باشید که اگر نمک را زودتر اضافه کنید باعث دیرپز شدن گوشت میشود.
در این مرحله خورشت کاملا آبدار است بادمجانهای سرخ شده را به آرامی درون قابلمه میچینیم، گوجههای باقیمانده را دو نیم کرده و روی بادمجانها چیده و در آخر غورهها و پودر دارچین را روی آنها میپاشیم. غوره ترشی خورشت شما را کنترل میکند و دارچین عطر آن را کامل میکند.
در این مرحله خورشت فقط به 30 دقیقه زمان نیاز دارد تا بادمجانها و گوجهها پخته شوند و ترشی غوره وارد آب خورشت شود. حواستان باشد که بادمجانها زیاده از حد نپزد وگرنه له میشود.
اگر از خورشت غلیظ خوشتان نمیآید، بادمجانهای سرخشده را در یک تابه چیده، گوجههای دونیم شده را روی آن بچینید و با اضافه کردن کمی زردچوبه و فلفل و آب بگذارید جدا بپزند و در هنگام سرو غذا ، بادمجانها را در ظرف سرو چیده و خورشت را روی آن بریزید.
خورشت قیمه بادمجان را با پلو نوش جان کنید.
گوشت گوسفند ٢٠٠ گرم
کرفس شسته شده و خرد شده ۴٠٠ گرم
پیاز داغ دو قاشق غذاخوری
نعنا، تره، جعفری ١۵٠ گرم
نمک و فلفل و زردچوبه به میزان لازم
آبغوره یک استکان کوچک
4 لیوان آب برای پخت خورشت
گوشت را به اندازه های مناسب خرد کنید. کرفس خوب و جوان تهیه کنید و بعد از شستن به اندازه یک بند انگشت خرد کنید و در مقداری روغن تفت بدید تا کمی طلایی بشه. سپس کمی از برگهای نازک کرفس و تره و جعفری و نعنا را ریز خرد کنید و در باقیمانده روغن که کرفس را سرخ کردید سبزی ها را هم سرخ کنید.
سپس یک عدد پیاز درشت را خرد کرده در یک قابلمه سرخ کنید. وقتی نیمه سرخ شد گوشت را به آن اضافه کنید. من اینجا همه چیز رو آماده در فریزر داشتم و بخاطر همین اول گوشت را در مقداری روغن تفت دادم بعد پیاز سرخ شده زردچوبه و کرفس سرخ شده وسبزی سرخ شده را با گوشت مقداری تفت دادم.
بعد مقداری آب داخل قابلمه میریزیم تا مواد خورشت کرفس پخته شود. بعد از جا افتادن و پختن گوشت، نمک و آبغوره را به خورشت اضافه میکنیم و یه ده دقیقه ایی هم میگذاریم تا خورشت کرفس مزه دار بشه. خورشت کرفس که به روغن افتاد و جا افتاد در ظرف کشیده با برنج زعفرانی سرو میکنیم.
بعضی از کرفس ها موقع خرد کردن نخ هایی دارند. اون نخ ها رو از بالای کرفس بکشید تا خارج بشن موقع نوش جان کردن زیر دندان سفت نباشد.
حتما از کرفسهایی که نازک و جوان هستند برای خورشت استفاده کنید. بعضی کرفسها سبز و سفت هستند که مناسب خورش کرفس نمیباشد.
اگر از گوشت گوسفند استفاده میکنید کرفس را بعد سرخ کردن به همراه گوشت اضافه کنید اما اگر از گوشت گوساله استفاده میکنید حتما یکساعتی بگذارید از پخت گوشت و سبزی سرخ شده بگذره و بعد کرفس سرخ شده را به خورشت اضافه کنید تا کرفس ها له نشوند.
شما در این خورشت میتوانید از کنگر و ریواس هم استفاده کنید. کنگر را مانند کرفس به اندازه یک بند انگشت خرد کنید کمی تفت دهید و با کرفس و گوشت و سبزی مخلوط کنید تا جا بیافتند و در ده دقیقه پایانی کار ریواس را هم شسته و به اندازه یک بند انگشت خرد کنید (ولی سرخ نکنید) و به خورشت اضافه کنید. برای پخت ریواس پنج دقیقه کافیه انقدر ریواس لطیفه که سریع آب میشه و هیچ اثری ازش باقی نمیمونه. پس در انتها به خورشت اضافه کنید و از مقدار آبغوره با وجود ریواس کم کنید زیرا ریواس خودش ترش هست و ترشی خورشت زیاد میشه. این خورشت مخلوط کرفس کنگر و ریواس خیلی خوشمزه میشه امتحان کنید و لذت ببرید.
بعضی ها خورش کرفس را طوری دیگر درست میکنند به این ترتیب از گوشت، کرفس، رب و مقداری کم فقط از برگهای کرفس تهیه میکنند و چاشنی اش را آب لیمو میزنند در هر صورت و هر طور که دوست دارید کرفس را نوش جان کنید بسته به ذائقه و سلیقه خودتون.
مواد لازم
گوشت خورشتی 300 گرم . کرفس 500 گرم . برگ کرفس خرد شده 1 لیوان . لوبیا 1 لیوان
جعفری خرد شده 1 لیوان . نعنا خشک 1 قاشق چایخوری . پیاز 2 عدد . رب انار 1 قاشق چایخوری
ساقه های کرفس را بشویید و خرد کنید ، داخل قابلمه کمی روغن بریزید و کرفس های خرد شده را 10 دقیقه با حرارت ملایم تفت دهید تا نرم شوند سپس جعفری خرد شده و نعنا را اضافه کنید و 5 دقیقه تقت دهید و از روی حرارت بردارید.
پیاز را خرد کنید و با مقداری روغن تفت دهید تا نرم شود سپس گوشت خورشتی خرد شده ، زردچوبه و فلفل اضافه کنید و 5 دقیقه با حرارت متوسط تفت دهید تا رنگ گوشت تغییر کند.
لوبیاهای نیم پز شده را به گوشت اضافه کنید ( لوبیا را از شب قبل خیس دهید سپس لوبیا را با مقداری آب بپزید تا نیم پز شود ) ، کمی تفت دهید سپس مخلوط کرفس و سبزی های سرخ شده را اضافه و مخلوط کنید.
پس از مخلوط شدن مواد 3 لیوان آب به خورش اضافه کنید و حدود 3 ساعت اجازه دهید با حرارت ملایم خورش بپزد ، در 15 دقیقه آخر پخت نمک و رب انار را به خورش اضافه کنید و پس از اینکه خورش جا افتاد همراه با برنج سرو کنید.
نشاسته 200 گرم
ماست 180 گرم
آرد 20 گرم
زعفران حل شده یک قاشق سوپخوری
روغن جامد یک قاشق چایخوری
جوش شیرین یک دوم قاشق چایخوری
آب یا گلاب یک قاشق سوپخوری
نشاسته و ماست را مخلوط کرده، چند دقیقه ای صبر می کنیم تا نشاسته در ماست خیس خورده و به راحتی حل شود. سپس آرد را اضافه می کنیم و با همزن خوب به هم می زنیم تا مایع زولبیا صاف و یکدست شود. روغن جامد را اضافه کرده و در حین به هم زدن آب یا گلاب را همراه با زعفران حل شده به مایع اضافه می کنیم و آن را در قیف مخصوص می ریزیم.
در این مرحله جوش شیرین را هم اضافه می کنیم و مایع را خوب به هم زده، در حالی که روغن روی شعله قرار دارد، زولبیا را توسط قیف در روغن کاملا داغ به صورت دایره های بزرگ و کوچک فرم می دهیم و بلافاصله پس از کمی سرخ شدن آنها را پشت و رو می کنیم.
زولبیاها را در شربت قرار می دهیم و پس از15- 10 دقیقه آنها را از شربت خارج کرده و در صافی قرار می دهیم تا شربت اضافه آن خارج شود.
شکر 2 فنجان
آب یک فنجان
گلاب 2 قاشق سوپخوری
زعفران حل شده یک قاشق مرباخوری
آبلیمو یک قاشق مربا خوری
آب و شکر را روی حرارت ملایم قرار می دهیم تا بجوشد. بعد گلاب و زعفران را اضافه کرده، سپس آبلیمو را می ریزیم. پس از چند جوش، شربت آماده شده را از روی شعله بر می داریم.
یادآوری : برای سرخ کردن بامیه و زولبیا از روغن مایع استفاده کنید، چون روغن جامد باعث سفت شدن آنها خواهد شد.
این دسر راحت و خوشمزه چیزی نیست جز جوشاندن سیب در ژله .
میتوانید از هر ژله ای استفاده کنید ولی بهتر است سیب ها کوچولو باشند.
برای این تعداد سیب یعنی ۴ یا ۵ دونه سیب نصف پاکت پودر ژله رو در یک و نیم لیوان اب حل کرده و می گذاریم روی حرارت تا جوش بیاید .
سیب های پوست گرفته را می اندازیم درونش و حرارت را کم می کنیم .
در ظرف را به صورت نیم باز بزارید چون اگر ببندید سر می رود .
بعد از ۵ دقیقه سیب ها را زیرو رو کنید تا یک قسمتش کم رنگتر و له نشود.
بگزارید حدود ۵۰ دقیقه بجوشد تا یکی دو قاشق از ژله باقی بماند .
بعد از روی حرارت برداشته و در ظرف سرو بچینید و مابقی ژله را بریزید روش و بگزارید تو یخچال تا خنک بشود.
طعم این دسر مثل کمپوت سیب هست ولی طعم دارتر و خوشمزه تر.
از پوست یک سیب هم گل درست کنید و در خلال فرو کنید و در ژله بیاندازید که خوشگل شود.
از سیب های ژله ای هم برای تزیین دسر هاتون میتوانید استفاده کنید.
طرز تهیه دسر پسته و بادام
دسر بادام و پسته دسر مقوی که آب دهان را راه می اندازد ، می تواند قبل از پخت غذا تهیه شود و به صورت سرد ، سرو گردد.
مواد لازم
کره : 75 گرم
پودر بادام : 200 گرم
شکر : 200 گرم
خامه ساده ( کم چرب ) : 150 میلی لیتر
مغز بادام ، خرد شده : 8 عدد
پسته ، خرد شده : 10 عدد
1. کره را در یک قابلمه متوسط که ترجیحا تفلون باشد ، به آرامی روی حرارت آب نمایید .
2. پودر بادام ، خامه و شکر را به کره آب شده اضافه نمایید و مرتب هم بزنید . حرارت را کم نموده ، مخلوط را 12 دقیقه خوب هم بزنید و مواد را از کف قابلمه جمع نموده و با هم مخلوط نمایید .
3. حرارت را اندکی اضافه نمایید تا رنگ مواد کمی تیره تر گردد .
4. مخلوط بادام را از قابلمه به یک ظرف کم عمق منتفل نموده و با پشت قاشق روی آن را صاف نمایید .
5. با خلال های پسته و بادام روی دسر را تزیین نمایید .
6. یک ساعت به دسر استراحت بدهید تا سفت گردد سپس آن را به صورت لوزی شکل ببرید و سرد سرو نمایید .
زمان آماده سازی : 20 دقیقه
زمان کل : 50 دقیقه
مواد لازم برای 6 – 8 سرو
کره
1 فنجان
شکلات چیپسی
180 گرم
شکر
1 و نیم فنجان
نمک
یک چهارم قاشق چای خوری
تخم مرغ
4 عدد
عصاره وانیل
1 قاشق چای خوری
آرد
1 و نیم فنجان
مواد تریفل
بلو بری تازه
180 گرم
تمشک تازه
180 گزم
توت فرنگی تازه و اسلایس شده
180 گرم
شکر
4 قاشق غذاخوری
خامه
1 و نیم فنجان
عصاره وانیل
1 قاشق چای خوری
فر را با دمای 180 درجه سانتیگراد روشن کنید تا گرم شود . یک سینی فر 22 * 32 سانتی را با کاغذ روغنی بپوشانید .
قابلمه را روی حرارت کم گذاشته کره و شکلات را ذوب کنید و هم بزنید یکدست شود . سپس از ری حرارت برداشته شکر و نمک را اضافه کنید . تخم مرغ ها را یکی یکی اضافه کرده هر بار ه بزنید یکدست شود . عضاره وانیل را اضافه کنید . آرد را اضافه نموده مخلوط کنید .
خمیر را در سینی ریخته رویش را صاف کنید و حدود 30 – 35 دقیقه در فر بگذارید بپزد و لبه ها خودشان را بگیرند . سپس کناری بگذارید کاملا خنک شوند .
بلو بری ، تمشک و توت فرنگی را با 2 قاشق شکر به آرامی مخلوط کنید له نشوند و 10 دقیقه کناری بگذارید بمانند .
خامه را هم بزنید غلیظ شود سپس وانیل و 2 ق غ شکر را اضاف کرده هم بزنید تا فرم بگیرد .
براونی که سرد شده را به صورت مکعبی برش زده و یک لایه براونی کف ظرف ها بچینید و سپس میوه ها و در لایه بعدی خامه را بگذارید . و به همین ترتیب ادامه دهید تا ظرفها پر شوند سپس تا زمان سرو در یخچال بگذارید خنک شوند .
مواد لازم :
شیر : چهار پیمانه
زرده تخممرغ : دو عدد
شکر : یک پیمانه
وانیل : یک دوم قاشق چایخوری
موز یا گردو : برای تزئین
پودر کاکائو : دو قاشق
کره : یک قاشق
آرد : سه قاشق
نشاسته ذرت : یک قاشق
داخل قابلمه شکر، وانیل، پودر کاکائو و آرد و نشاسته را مخلوط کرده سپس شیر سرد را به تدریج اضافه کرده و در آخر زرده رو هم زده با هم میزنیم. روی حرارت گذاشته و در حال هم زدن میپزیم. بعد دو سه جوش زدن کره را افزوده شعله را خاموش میکنیم و بلافاصله در ظرف سرو میکشیم و با گردو یا موز تزئین میکنیم.
نکته ۱: به زرده تخممرغ کمی شیر اضافه کرده هم میزنیم تا باز شود بعد به مواد اضافه میکنیم.
نکته ۲: یک پیمانه شیر را با زرده مخلوط میکنیم بقیه سه پیمانه را به مواد اضافه میکنیم.
تخم مرغ 1 عدد
شکر یک هشتم پیمانه
شیر ولرم یک هشتم پیمانه
آب یک هشتم پیمانه
خمیر مایه یک و نیم قاشق مرباخوری
کره یک ششم پیمانه
نمک یک پنس
آرد حدود 2 پیمانه
روغن جهت سرخ کردن
پودر قند جهت تزیین
یک قاشق سوپخوری از شکر و خمیر مایه و آب ولرم رو مخلوط کرده و روی ظرف در قرار داده و کنار می گذاریم تا عمل بیاد .
تخم مرغ ، شکر ،کره آب شده و شیر رو با همزن دستی مخلوط می کنیم .
تقریبا نصف پیمانه از آرد رو داخل مواد ریخته و مخلوط می کنیم .
خوب تا حالا خمیر مایه تون حتما عمل اومده …
خمیر مایه عمل اومده رو به مواد قبل اضافه کنید .
بعد نمک و آرد رو کم کم اضافه کنید تا خمیری بدست بیاد که بدست نچسبه .
ظرفی رو چرب کرده و خمیر رو داخل ظرف قرار بدین و روشو بپوشونید تا حجم خمیر دوبرابر بشه . تقریبا 2 ساعت زمان می بره .
روی کاغذ روغنی رو آردپاشی کرده و بعد خمیر رو روی اون باز کنید .
سپس با قالب دونات گرد یا قالب دونات قلب خمیرو قالب بزنید .
بعد روشون رو با نایلون بپوشونید تا حجمشون دو برابر بشه .
نکته خیلی مهم : باز هم تکرار می کنم حتما سطح کاغذ روغنی رو آرد پاشی کنید وگرنه بعدا به مشکل می خورید .
داخل ظرفی روغن ریخته و اجازه بدین داغ بشه ، بعد دونات رو داخلش قرار بدین تا با حرارت ملایم سرخ بشه .
نکته : موقع جابجایی مواظب دونات ها باشید که پفشون نخوابه .
بعد دونات رو برگردونید تا طرف دیگه شون هم سرخ بشه .
و در آخر روی دستمال آشپزخونه قرار بدین تا روغن اضافیشو بگیره .
و اما مهمترین نکته : طریقه سرخ کردن دونات بسیار بسیار مهمه ، کار خیلی راحتیه ولی اگه دقت نکنید ممکنه خوب پف نکنه یا اینکه بسوزه . موقع سرخ کردن دونات ها ؛ حتما ظرف رو کمی بالاتر از شعله گاز تو دستتون نگهدارید و درحین سرخ کردن ماهیتابه یا قابلمه رو به حالت دورانی بچرخونید تا دونات ها بهتر پف کرده و سرخ بشن .
و در آخر بعد از اینکه کمی سرد شدن روشون پودر قند بپاشید .
نکته :
برای اینکه دوناتها خوش طعم و خوش عطر باشن می تونید کمی پودر هل یا وانیل رو با پودر قند مخلوط کنید .
مواد لازم
شیر گرم 1 لیوان
پنیر خامه ای 2 قاشق غذاخوری
شکر 2/1 لیوان
روغن مایع 3/1 لیوان
خمیرمایه 1 قاشق غذاخوری
وانیل 2/1 قاشق چایخوری
نمک کمی
آرد سفید 3 لیوان
بیکینگ پودر 1 قاشق مرباخوری
شکلات کاکائویی 100 گرم
شکلات شیری 50 گرم
ترافل به مقدار لازم
پودر گردو یا پسته به مقدار لازم
1. آرد و بیکینگ پودر را با هم الک کرده کنار بگذارید.
2. بقیه مواد را در مخلوط کن ریخته با هم خوب مخلوط کنید.
3. مواد را در ظرف سرداری به مدت 1 ساعت در جای گرمی قرار دهید تا حجم آن تقریبا دو برابر شود.
4. مخلوط آرد و بیکینگ پودر را به مواد اضافه کرده با دست ورز دهید سپس
مواد را در ظرف سرداری به مدت 2 ساعت در جای گرمی قرار دهید تا حجم مواد
زیاد شود.
5. خمیر را با وردنه باز کرده ،قالب بزنید سپس دونات ها را در سینی فری که
از قبل چرب کرده و کاغذ روغنی انداخته اید با فاصله از هم بگذارید.
6. روی دونات ها با برس کمی شیر مایع بکشید.
7. سینی را در فری که از قبل گرم کرده اید قرار دهید تا دونات ها با حرارت
170 درجه سانتیگراد و به مدت 5 تا 7 دقیقه بپزند. روی دونات های باید طلایی
رنگ شود.
8. روی دونات ها را می توانید با شکلات تخته ای ذوب شده تزئین کنید.